С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Мехурчета в "Мидалидаре"

Текст: Ани Коджаиванова, снимки: Драгомир Ушев
21 Декември 2018, 17:57
Share Tweet Pin it Share

Още с появата си през 2009 г. изба "Мидалидаре" в чирпанското село Могилово направи заявка, че освен на качествено вино и активен маркетинг ще заложи сериозно и на винения туризъм като част от бизнес стратегията си. Подобно решение не беше популярен избор по това време - тази ниша като цяло изисква доста инвестиции, а нахлуващата в онзи момент икономическа криза я правеше още по-предизвикателна за развитие.

Девет години по-късно нещата стоят по различен начин. "Мидалидаре", чийто собственик е казахстанският бизнесмен Евгений Юсупов, днес е не просто изба, а цял комплекс - две винарни, спа хотел, ресторант и пъб, музей, магазин-дегустационна и красиви зелени площи, на които се провеждат многобройните събития на избата. Всичко това е разположено на значителна територия в малкото село, на което на практика избата е вдъхнала нов живот. С близо 1000 посетители месечно и запълнен капацитет за отсядане в комплекса за месеци напред, "Мидалидаре" със сигурност е сред най-мащабните и успешни примери за това, че виненият туризъм в България има бъдеще.

Но въпреки че домакинстват сватби и тиймбилдинги, организират фестивали и развеждат посетители из производствените зали, в "Мидалидаре" далече не са пренебрегнали виното. Напротив, в негово име са направени най-много инвестиции, а сега предстои най-новата и най-вълнуващата: трета изба в рамките на комплекса, която ще се превърне в дом на пенливото вино на "Мидалидаре".

Амбициозен проект

Всъщност идеята за производство на естествено пенливо вино съвсем не е нова. Първата реколта на избата е от 2014 г. и излезе на пазара тази година - в скромните 1800 бутилки. Своя ред чакат още по около 4000 бутилки от реколта 2015 и 2016 и близо 10 хил. от реколта 2017.

  • снимка: Драгомир Ушев



Когато новата изба на стойност 4 млн. лв. бъде завършена - очаквано през пролетта на следващата година, с капацитет от 50 хил. бутилки, тя ще направи възможно производството на пенливо вино на "Мидалидаре" да излезе от този бутиков период и да добие нов мащаб. Така избата ще стане една от не многото в България, осмелили се да започнат производство на естествено пенливо вино - освен безспорния лидер "Миролио" в последните две години плахи стъпки в тази посока правят и "Вила Юстина", "Логодаж" и още няколко малки изби, но като цяло това остава неразработена ниша. Причината е както в липсата исторически на традиции и ноу-хау за производството на качествени пенливи вина по класическа технология в България, така и поради факта, че това е скъп, сложен, дълъг и специфичен процес. В "Мидалидаре" знаят това, ето защо ползват консултант по проекта - един от големите италиански специалисти в тази област – Марко Зизиоли.

Италиански специалисти консултират и изграждането на новата винарна, тъй като за производството на естествено пенливи вина има някои специфики - например при осветеност, температура и влажност. Проектът предвижда избата да е вкопана 15 метра под земята, като така до голяма степен могат да се ограничат неблагоприятните въздействия на околната среда. Съоръжението ще бъде изцяло засипано с пръст и озеленено, така че да се слива дискретно с естествения хълмист пейзаж.
С мисъл за производството на качествено пенливо вино избата преди две години инвестира и в насаждения от пино ноар и пино мюние, така че след време в "Мидалидаре" ще могат да правят естествено пенливо вино в класическата комбинация на шампанските вина (шардоне/пино ноар/пино мьоние).


Но дотогава то е само от шардоне. Гроздето за него идва от лозя, засадени на северен склон, за да получават по-малко слънцегреене и по-добри показатели при бъдещото производство.

В бъдеще от "Мидалидаре" планират не само да вдигнат обема на производство, но и да го разделят в две линии - базова и примиум. "Производството на естествено пенливо вино, особено в България, не е нещо, което ще се изплати бързо и лесно. Инвестицията е голяма, създаването на това вино изисква много труд и време, съответно и цената е по-висока и продажбите са трудни. Но пък може да се каже, че то е своеобразен връх в достиженията на една изба и ние като екип и собственикът на избата, разбира се, бихме искали да го постигнем", казва технологът на "Мидалидаре" Николай Катеров.

Той има над 20 кампании зад гърба си, включително в Австралия и Нова Зеландия, откъдето е и любовта му към винифициране на совиньон блан. В екипа на "Мидалидаре" е от самото начало заедно с технолога Александър Алексиев, който изпълнява и длъжността управител на избата. Той също е работил както в България, така и в чужбина - Австралия, Нова Зеландия и Аржентина. Бил е част от екипа на Two Hands, Henschke, Monteviejo.



Както и всичко друго в "Мидалидаре", една голяма част от новата изба ще бъде достъпна за туристите, където те ще могат да научат повече за традиционните методи на производство, съхранение и съзряване на пенливото вино. На специално междинно ниво ще може да бъде наблюдаван процесът дегоржаж, или отделянето на дрождената утайка след вторична ферментация от гърлото на бутилката. Туристическата обиколка под земята ще завърши в кръгла куполна зала, където освен да видят кратко видео, гостите ще могат и да дегустират вината.

Така проектът ще допълни не само богатото винено портфолио на "Мидалидаре", но и туристическите атракции в комплекса.

Вината на Мидалидаре

Философията на "Мидалидаре" е да произвежда качествени вина в неголеми серии. Първата винарна е построена през 2009 г., а през 2011 е открита и втората, като към момента по оценката на Николай Катеров капацитетът е почти 400 хил. бутилки.

Около 90% от продажбите на "Мидалидаре" са за вътрешния пазар, а износът е основно за Европа - Германия, Холандия, малки количества за САЩ.

Почти една трета от производството (около 140 хил. бутилки) се пада на най-популярния на пазара и най-разпознаваем продукт на "Мидалидаре" - Silver Angel совиньон блан. Пивко, свежо и с добро съотношение цена/качество, то от години е бестселърът на избата. Наскоро "Мидалидаре" пусна и едносортови сира и шардоне под бранда Angel’s Share и така оформи нещо като ангелска линия в портфолиото си.



Два са брандовете на избата в базовия сегмент - линията Carpe Diem и Arcobaleno. Добре разпознаваема за потребителите и като цяло успешна на пазара е и основната серия вина на избата - Midalidare, която включва както едносортови вина, така и купажи. Високият сегмент включва лимитирания бранд Rock’n’Rolla, Grand Cuvee и Grand Vintagе - изключителни едносортови вина от малбек, каберне фран и сира, които намират място и в най-добрите вина на България. Midalidare Grand Vintage Syrah 2016 беше отличено и със златен медал от престижния Decanter World Wine Awards 2018.

Свежа нотка в портфолиото на избата внася розето от сорта мурведър - свежо, сочно и елегантно в красивата flute бутилка със стъклена тапа.

"Мидалидаре" разполага със 160 хектара лозя в местностите Дабовец, Шипка и Каралиец, всички в региона на с.Могилово.
Дабовец е най-добрият парцел на "Мидалидаре", с най-разнообразни почви, от където идва гроздето и за най-награждаваните вина на избата - каберне фран, малбек, мурведър и сира.


Освен тях избата има насаждения и с мерло, каберне, пти вердо. Климатът - с ярки дневни и вечерни амплитуди, обаче е много подходящ и за белите сортове - совиньон блан, шрадоне, вийоние, пино гри, ризлинг, траминер, семийон.

И двете изби са модерно технологично оборудвани, а 225-литровите бъчви за отлежаване са само френски - с различна степен на изпичане според нуждите. Като цяло "Мидалидаре" не пуска на пазара млади, свежи вина. Всички червени сортове минават през нови или вече ползвани 225-литрови френски бъчви за различни периоди.

Червените вина от високия клас пък и ферментират във ферментационни 400-литрови френски дъбови бъчви, чрез което се постига допълнителна концентрация на аромат, структура и потенциал за стареене.

"Не търсим силен ефект от дъба. Не случайно работим със скъпи френски бъчви, направени от фин дъб с малки пори. Така той дава своя позитивен ефект, но без да превзема и доминира виното", казва Николай Катеров. Белите вина също пък минават през настойване върху утайките, което им дава много повече структура и комплексност.

Много гости и широки поляни



Формулата за успешния винен туризъм има няколко компонента и в "Мидалидаре" видимо са се постарали да покрият всички - удобно местоположение, добра база за настаняване, много допълнителни услуги, редица атракции и събития.

Разположено в средата на България, село Могилово, Чирпанско, е лесно достъпно по магистрала "Тракия" както от изток, така и от запад. Двата винени комплекса се отличават с ниско строителство и големи, добре поддържани зелени площи. Гледката, опасана от хълмове, се допълва от лозята на "Мидалидаре" - общо 160 ха, разположени в радиус от 4 км около комплекса.

За преминаващите винени туристи от избата предлагат класически тур "По пътя на виното" с посещение в технологичните помещения, както и импровизиран "Музей на виното" с интерактивни инсталации и дегустация на 8 вина.

За тези, които искат да останат на разположение, са хотел с ресторант, СПА и спортен център, няколко отделни вили, както и новият комплекс на избата, към който е и чаровният гастро пъб на "Мидалидаре".



Донякъде изненадващо тук в центъра на вниманието освен модерната кухня е и... бирата. В партньорство с крафт пивоварите от "Хилс" е създадена модерна инсталация с три вида наливна бира.

Екипът на компанията работи активно за развитието на събития, като вече има собствен културен календар: рок фестивал, няколко Art&Wine събития, фестивал на здравословния начин на живот, които се провеждат на красивите зелени площи на комплекс. Възможността за настаняване до около 80 души пък в последно време е превърнала комплекса и в хит за сватбени тържества, както и за тиймбилдинги, фирмени конференции и т.н. Много от посетителите са чужденци - западноевропейци, руснаци, а напоследък и румънци, които се отбиват в избата за винен туризъм, разказва Десислава Славчева от маркетинг екипа на избата.

И това не е всичко. Скоро ще бъде открито и новото "рибарско селище" на "Мидалидаре", разположено около язовира в село Могилово, който от "Мидалидаре" са взели на концесия с идея да развиват спортен риболов. То включва голяма къща и две бунгала.

Общите инвестиции в проекта "Мидалидаре" от 2009 г. до момента са в размер на 48 млн. лв., а в комплекса работят 130 души.
Тази статия е от новия брой на "Бакхус". В него говорим за обслужването в България и тенденциите в кулинарията през 2019 г. Вижте още какво ви очаква в страниците на нашето списание тук.

---
Можете да намерите "Бакхус" в
Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Фантастико, OMV

или го поръчайте на
[email protected] или на + 359 2 4615 349

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    vankata1
    06, 18, 29 Декември 2018, 06:18

    "Причината е както в липсата исторически на традиции и ноу-хау за производството на качествени пенливи вина по класическа технология в България, така и поради факта, че това е скъп, сложен, дълъг и специфичен процес."
    Аз помня, че в България поне от 40 години се прави естествено пенливо вино, а можеби и по-отдавна. Т.е. има ноу-хау, както и известни традиции.

    ! Оценка
        +3
  • Profile preview
    Читател
    21, 28, 28 Декември 2018, 21:28

    Една чудесна чуждестранна инвестиция, с устойчиво развитие и бъдеще. Поздравления за инвеститора и за екипа, който работи в комплекса! Заслужава си да се посети, както и хотелският комплекс с малка винарна "Шато Трендафилов" (край пътя между гр. Чирпан и с. Рупките).

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    bj_int
    13, 39, 27 Декември 2018, 13:39

    индустриална стафида не се ли ползва тук? не вярвам. България е лидер по вноса на индустриална стафида - а ползватели на тази фалшива суровина най-често са малките винарни

    ! Оценка
        +2

Реклама »