С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Новозеландско вино първо ще има етикети с включен въглероден отпечатък

Бакхус
02 Ноември 2010, 13:40
Share Tweet Pin it Share

Новозеландското вино Mobius Marlborough Sauvignon Blanc ще бъде първото в света, чийто етикети ще съдържат данни за вредните емисии, отделени при направата и транспортировката му, посочва сп. Decanter. Става въпрос за международно признатия сертификат Carbon Reduction Label, издаван от британския правителствен фонд за борза с климатичните промени Carbon Trust.

Въглеродният отпечатък на виното, което се произвежда от избата Grove Mill, ще се изчислява на чаша от 125 мл. Така бутилките, разпространявани в рамките на Нова Зеландия, ще носят бележката "140 г СО2" на етикетите си, докато при тези, които се изнасят за Австралия, количеството вече ще е 190 г въглероден двуокис на чаша. Според Decanter, по този начин една бутилка Mobius совиньон бланк, консумирана в Австралия, ще е равна като вреда за климата на 5 км, пропътувани с кола. Изнасяните за други държави бутилки ще са с още по-голям въглероден отпечатък, заради по-дългия транспорт. Очаква се бутилките с този вид етикети да се появат в началото на 2011 г.

Инициативата е на собственика на винарната Grove Mill, New Zealand Wine Company (NZWC), която от години се стреми да направи производството на вината си по-природосъобразно. Според координатора на дейностите на NZWC в тази насока Крейг Фаулз тази акция може да се окаже твърде напредничава, тъй като цената, а не екологичната чистота е все още водещият фактор при купувачите. "Засега грижата за околната среда не е сред главните приоритети на пазара, но щом кризата окончателно отшуми потребителите ще започнат да обръщат повече внимание и на този въпрос," смята Фаулз.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »