С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Служителите в ресторанти за бързо хранене в САЩ стачкуват

Бакхус
06 Декември 2013, 17:43
Share Tweet Pin it Share

По времето на Хенри Форд работниците в автомобилните му заводи са можели да си позволят прочутият модел "Т" след няколко години работа. Днес, стотина години по-късно, служителите в заведенията за бързо хранене в Америка не могат да си позволят почти никаква друга храна извън менюто на съответния ресторант.

Вероятно за това те започнаха стачка за "оцеляването" си, предава агенция "Франс прес". Исканията им са за увеличаване на почасовото заплащане в контекста на отново набиращия сила дебат за минималната заплата в САЩ.

По улиците на големите градове се проведоха демонстрации с искания за нарастване на възнаграждението за отработен час до 15 долара. Сегашната ставка в повечето ресторанти за бързо хранене в САЩ е около 7.25 долара.

В Ню Йорк протестиращите за кратко окупираха ресторант на веригата "Макдоналдс", след което преминаха в шумно шествие близо до туристическото сърце на града "Таймс скуеър".

Изследване на университета в Илинойс показа наскоро, че над половината от семействата на работещи в ресторанти за бързо хранене разчитат на социални помощи, за да оцелеят.

Стачки от такъв мащаб са редки в САЩ, отбелязва "Франс прес". Администрацията на президента Барак Обама е склонна да увеличи минималното почасово заплащане до 9 евро, но е блокирана от категоричната съпротива на републиканците в Конгреса.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    10, 28, 31 Декември 2013, 10:28

    прави са да стачкуват

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
        +1

Реклама »