С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-здравословно и разнообразно се яде в... Холандия

Бакхус
16 Януари 2014, 14:49
Share Tweet Pin it Share

Холандия се превърна в стрaната с най-пълноценна, разнообразна и здравословна храна, докато САЩ и Япония не успяха да влязат дори и в топ 20 на класацията на "Оксфам" - международна организация за помощ и развитие, пише в. "Дневник".

Чад е на последно място в списъка от 125 държави, след Етиопия и Ангола.

България си поделя 36-ото място с още няколко държави – Македония, Северна Корея, Аржентина и Колумбия. България изпреварва редица европейски държави в класацията – прибалтийските страни, както и Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия и др. Както повечето държави, страната ни се представя много добре по показателя наличност на храна. Най-лошо е представянето по показател здраве.

"Холандия създаде добър пазар, който позволява на хората да имат достатъчно прехрана. Цените са сравнително ниски и стабилни и типът храна, която хората ядат, е балансиран", казва Дебора Хардън, старши изследовател в "Оксфам".

Организацията подрежда страните по наличност, качество и достъпност на храната и доколко тя е полезна за здравето. Освен това "Оксфам" разглежда процентът на деца с поднормено тегло, разнообразие на храната и достъп до питейна вода, както и негативни последици като затлъстяване и диабет.

Последните данни на "Оксфам" показват, че 840 милиона души по света гладуват всеки ден, въпреки че има достатъчно храна за гладните. Организацията призовава за промяна в начина, по който храната се произвежда и се разпространява в света.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    17, 20, 16 Януари 2014, 17:20

    Холандия, Супер сте:)

    ! Оценка
    -1

Реклама »