С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Бургеромикс

Бакхус
24 Юни 2014, 14:31
Share Tweet Pin it Share

Багета, масло и шунка - това е най-популярният френски сандвич. Според статистиката годишно във Франция се консумират един милиард 243 милиона  сандвичи, оттам и индексът jambon-beurre, който измерва икономическия възход на продукта и е показателен за нагласите на французите.

Индексът jambon-beurre за 2014 в сравнение с този от 2013 например показва, че съгражданите на Бриа Саварен са еволюирали във вкусовете си: те лека-полека изгубват интерес към багетата за сметка на някои други, нови вкусове. Въпреки, че багетата с шунка и масло продължава да държи лидерските си позиции с 58% от пазара на сандвичи, консумацията й е спаднала с 5,39 процента за една година, отстъпвайки пред готовите пакетирани сандвичи.

И докато багетата е показателна за френската икономика, то Биг Мак - един от големите символи на глобализацията - е нещо като неофициален феномен, следен от "Економист" от 1986. Всяка година списанието публикува цените на бургера и сравнява покупателните възможности на населението по целия свят. По бургеромикса се изчислява колко време приблизително  трябва да работи човек в дадена страна за един Биг Мак. В Бразилия например Биг Мак струва повече на фона на заплатите, докато в Индия и Хонг Конг е по-достъпен.

Към семейството на сандвичите е и клуб сандвичът,  съставен от плоски филийки с различен пълнеж, срязан диагонално на изящно оформени триъгълници. Hotels.com са се опитали да разберат кой град е най-скъп, сравнявайки цената на клуб-сандвича. По този показател на първо място излиза Женева с 23 евро за порция, следвана от Париж, Хелзинки, Стокхолм, Осло и Лондон. Най-евтино е в Ню Делхи, където клуб сандвичът се сервира за около 6 евро. 

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    bramasole
    20, 21, 25 Юни 2014, 20:21

    Предпочитам черен хляб със синьо сирене и грозде или риба тон, салата и маслини... Калорийни бомби, ама пък вкусно! :)))

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    BarBQ
    20, 25, 24 Юни 2014, 20:25

    Багета, масло и шунка - чудно как се наяждат само с това.

    ! Оценка
        +2
  • Profile preview
    izabell
    15, 32, 24 Юни 2014, 15:32

    С такъв сандвич мога да изкарам целия ден.

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »