С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

На един готвач разстояние

Ивайло Харалампиев
04 Юни 2015, 04:33
Share Tweet Pin it Share

"Когато за първи път ядох там, всичко беше толкова авангардно, че направо ми взе акъла. Никога не бях виждал готвач да използва прегорели зеленчуци:винегрет от прегорял праз лук, страхотно!", казва британският готвач и ресторантьор Глин Пърнел за намиращия се в испанския град Сан Себастиан ресторант Arzak. В заведението с три звезди "Мишлен" Хуан Мари и дъщеря му Елена продължават над стогодишната кулинарна традиция в семейството. Препоръката е включена в новото издание Where Chefs Eat (Phaidon, 20 евро). В него 630 от най-добрите готвачи в света препоръчват общо 3250 заведения за хранене в седемдесет страни.

"Когато сред толкова много информация потърсим достоверни препоръки за ресторанти, е много логично да се обърнем към самите професионални готвачи. Съвременните готвачи вече не са вързани за собствената си кухня. До голяма степен те са по-добре информирани за новостите в своята област от много критици. Когато пътуват, свързаните с храна посещения обикновено заемат челно място в техните планове", казва съставителят на Where Chefs Eat Джо Уоруик.

Журналист и специализиран в кулинария автор, като главен редактор на списание Restaurant Magazine той е основоположник на най-престижните награди за ресторанти The World’s 50 Best Restaurants.

 

В анкетата за Where Chefs Eat, готвачите, сред които са Феран Адриа, Масимо Ботура, братята Джоан, Джорди и Джозеп Рока, Дейвид Чанг препоръчват различни места  от квартални кафенета и закускавални до предлагащи висша кулинария ресторанти. Гидът от хиляда страници на английски език е с дизайн близък до този на телефонните указатели, без снимки и илюстрации.

За включените заведения в широкия спектър от fast food до haute cuisine е посочена информация за работно време, цени, стил, вид кухня. Изредени са и готвачите, които са ги препоръчали, както и впечатленията на някои от тях. От своя страна, допринеслите за създаването на гида готвачи са представени със собствените им ресторанти и с тези, които са препоръчали в различните категории.

Гидът е разделен на континенти и държави. От източноевропейските страни присъстват Чехия, Естония, Латвия и Русия. Сред най-близките до България дестинации са Гърция, Турция, Кипър и Словения.



Издателството предлага и мобилно приложения за iPhone и iPad /цена 15 евро/.  Интерактивна карта позволява да бъдат локализирани заведенията наоколо и да бъдат подредени по местоположение, главен готвач, ресторант. Идеята на приложението е любителите на добрата кухня не само да ползват съветите на известните готвачи, но и сами да споделят своето мнение в социалните мрежи. 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »