С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Иран забрани думата "вино"

Марина Караконова
26 Януари 2016, 02:06
Share Tweet Pin it Share

Иранският министър на културата обнародва списък с думите, които не може да бъдат публикувани. Списъкът е в рамките на новия пакет с правила за цензура. Сред тях попада и "вино". 
Мохамед Селджи, отговарящ за книгоиздателството в Министерството на културата, обяснява за The Telegraph: "Думи като "вино", или имена на чуждестранни животни и домашни любимци, както и имената на някои чужди държавни глави, също попадат в новите рестриктивни правила".

Оттук нататък, всяка книга, която предстои да бъде публикувана, първо ще бъде старателно преглеждана от министерството, за да се прецени "дали е в съзвучие  с принципите на ислямската революция". Идеята е да има пълно противопоставяне на "западаната културна инвазия и на всяка обида срещу пророците", продължава Селджи. 

Иронията е, че Иран, на чиято територия е е процъфтявала една от най-дравните цивилизации, има и древна история на виното си. Преди революцията през 1979 г. в Иран има около 300 действащи винарни. Персийската култура е издигала винопитието в култ, а едни от най-красивите си и изящни стихове, поетът и философ Омар Хайям е посветил на виното: 

"Втечнен рубин е виното, гарафата - рудник, 

купата тяло е, а виното в нея - душа! 

А кристалната чаша, от виното засияла, 

е от сълзи, в които кръвта на лозата е скрита!"

Ако се следват стриктно новите правила, Омар Хайям няма повече да бъде издаван в Иран.

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, цензура
1 Коментар
  • Profile preview
    Jessika
    01, 12, 30 Януари 2016, 01:12

    Като че ли персите са били в много отношения по-развита култура в миналото си, отколкото сега.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”

    ! Оценка
    -144

Реклама »