С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Блюда и документи

Ивайло Харалампиев, Мадрид
04 Април 2016, 17:11
Share Tweet Pin it Share

Подаръкът, който графиня София Толстой получава от по-малкия си брат Стефан Берс за рождения си ден през 1874 г. представлява издадена само в един екземпляр книга с нейните рецепти, заедно с откъси от дневници и писма. Славата й на изкусен и оригинален готвач надхвърля семейството на руския писател Лев Толстой. Многото гости в дома им оставали възхитени не само от вкуса на понякога свръхсложните ястия от руската и френска кухня, но също от начина на сервиране и цялостната атмосфера. През 2014 г. книгата Leo Tolstoy's Family Recipe Book е издадена на английски от Сергей Белтюков.

Самият Лев Толстой споделял интереса на съпругата си към готвенето. Неговата рецепта за руски крем беше включена в показаната наскоро изложба "Gastrohemeroteca, Исторически рецепти 1884-1934", които Градската библиотека в центъра "Конде Дуке" в Мадрид показа като част от Gastrofestival. За нея от архивите бяха извадени репродукции на рецепти, менюта за ресторанти и празнични банкети. Те са публикувани в най-известните специализирани испански и френски издания от онези години, като La Cocina Elegante, Le Pot-au-Feu, El Menu.

Almanaque de Conferencias culinarias събира рецептите на ястия, които са били "поръчани, измислени или приготвени" от известни личности като Наполеон III, френския драматург Молиер, писателят Монтескьо. Прави впечатление, че в оригинал рецептите за бадемово мляко /Александър Дюма баща, 1860 г./, ябълков кейк /Лорд Байрон 1824 г./, руски крем /граф Толстой 1719 г./ са описани по начин, далече от съвременните критерии. Съставките не са изредени отделно, а "вървят" със самото описание за приготовление, което също не е особено прецизно.

"Днес тези рецепти не могат да бъдат пресъздадени без специално проучване. Загубили сме не само стари начини за готвене на определени продукти, но и разбирането за някои вкусови комбинации", казва авторът на готварсаката книга на семейство Толстой. Разбиването на някои смеси например изисква цял час, докато днес същият ефект се постига за минути с миксер.

Кулинарните архиви на Hemeroteca Municipal (madrid.es, condeduquemadrid.es) могат да бъдат консултирани безплатно онлайн. Основана през 1916г, това е една от първите библиотеки за периодични издания в света. Богатата й колекция от испанска и световна и преса се съхранява върху 24 километра рафтове. От 1998 г. до днес продължава дигитализирането и качването на съдържанието в интернет.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »