С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Платена публикация

Кафе за шампиони

Baristo
20 Декември 2018, 15:14
Share Tweet Pin it Share

Може ли за само 11 минути да се приготвят 4 перфектни автентични италиански еспресо кафета и още 4 завладяващи сетивата капучино напитки? Да, може, доказа го победителят от Българския бариста шампионат 2018 г, организиран за поредна година от кафе Baristo.

Да правиш изключително кафе е страст! Нещо магическо се случва и от ръцете на бариста излиза напитка, която грабва сетивата и създава емоция. Зад прекрасното кафе обаче стоят професионализъм, знания, практика и много талант.

В България кафе-културата се събужда и развива, давайки поле за изява на всички отдадени кафе-майстори и поводи за огромно щастие за ценителите на качественото кафе. Баристите в България впечатляват с все повече умения, което доказаха и на Българския бариста шампионат 2018 г., международно състезание за кафе-майстори.

Международна сцена

През ноември, в рамките на международното състезание Espresso Italiano Champion, в София се проведе Български бариста шампионат 2018 г. Това е третото издание на шампионата, което тази година събра общо 30 достойни за титлата състезатели.

Оценяващата експертна комисия се състоеше от 8 специалисти. Четирима от тях бяха сертифицирано техническо жури, които съблюдаваха 30 технически критерия в прецизен детайл, включващи критерии като ръчно тампиране, количество на еспресото, секунди на изтичане, чистота на работната станция и т.н. Други четирима бяха сертифицирано сензорно жури – дегустатори, които оцениха всяка кафе-напитка по нейните вкусови характеристики. Сред тях бяха представители на професионалните бариста машини на които състезателите показваха уменията си Rancilio Specialty.

Супервайзорът от страна на Istituto Nazionale Espresso Italiano Анализа Рензи беше впечатлена както от професионалната и мащабна организация, така и от нивото на умения на финалистите. Според нея българският шампион може да бъде приятната изненада на международния финал в Италия през 2019.

  • снимка: Baristo



Водещ на финала на 9 ноември в Интер Експо Център беше популярният телевизионен водещ и ресторантьор Лео Бианки, който като един истински италианец има специална връзка с кафето, а в своите ресторанти се доверява на кафе Baristo.

Шампионатът се проведе с висок клас професионални кафе машини Rancilio Specialty, специално създадени за баристи и чийто световен дебют на серийно производство беше направен от Baristo по време на изложението Интерфуд§Дринк, в рамките на което се проведе и шампионата. Публиката имаше възможността да се запознае с качествата им – интерфейс за програмиране, управление на почистването и др.

Големите победители

Когато в интервю попитали известния фантаст Дъглас Адамс откъде черпи вдъхновение за книгите си, той отговорил: "Казвам си, че ми е забранено да изпия чаша кафе, докато не ми дойде някаква идея". Този метод очевидно и напълно разбираемо е бил силно мотивиращ за доказалия се писател, но мотивацията на шампионите баристи е била точно обратната. Те не спират работа, докато не сътворят впечатляващо кафе!

  • снимка: Baristo



Носителят на титлата Български бариста шампион 2018 г. заслужено стана Мартин Иванов, бариста в сладкарници Неделя. Освен парична награда той получава и възможността да представлява страната ни на Световното първенство Espresso Italiano Champion в Италия. Над 300 професионалисти приемат предизвикателството и се състезават в рамките на над 30 състезания по света, за да се класират на финала в Италия. Втори се класира миналогодишният подгласник Иван Парнаров. Трети завърши шампионът от 2016 г. Николай Григоров.

Шампионът Мартин Иванов ще бъде единственият българин на Международния бариста шампионат. Пожелаваме му успех!

  • снимка: Baristo



Кафе Baristo традиционно организира Българския бариста шампионат. Както главния сертифициран бариста обучител в кафе академията на Baristo "Baristo University" и технически организатор на шампионата в България Николай Орачев казва, "В Baristo нашата дългосрочна мисия е повишаването на знанията за кафе-културата и развитие на бариста талантите в България". Факт потвърден от блясъка и емоцията в очите на всички състезатели. Защото всички печелят знания и опит, независимо от резултата и на следващата година са готови да се завърнат още по-добри в своята мисия: да доставят перфектното кафе изживяване на своите клиенти.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »