С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Реклама

Vineyards Selection - малко, златно и на ръка

Съдържание от "Вила Ямбол"
12 Март 2024, 17:02
Share Tweet Pin it Share

Елегантен прочит на класически френски сортове и уникален тероар от България - така екипът на една от най-големите и стари изби, "Вила Ямбол", обобщава успехите на своята лимитирана серия Vineyards Selections по света.

Само тази година марката спечели медали от два от най-титулуваните винени конкурси: Mundus Vini (Германия) и Vinalies Internationales (Франция), a през миналата фирменото Vineyards Selection Тенево бе определено за най-доброто червено вино в света според Mondial de Bruxelles - постижение, с което никой друг български производител не може да се похвали.



Но ние знаем, че освен сортова изява и особеностите на тероара зад големите вина стоят сериозни усилия и инвестиции.

Компанията е лидер по продажби в масовия клас вина и, противно на очакванията, за сплотения екип на Красимир Аврамов пазарните успехи не са достатъчни. Затова още преди 15 години екипът си поставя амбициозната цел - да създаде вино на световно ниво, което да разкрива българския тероар в къса серия. Така започва търсенето на най-подходящите лозови масиви.

След обстоен анализ на почви, слънцегреене, релеф и т.н. кръгът е стеснен до няколко екологично чисти микрорайона в Източна Тракия - Тенево, Болярово, Тополица и Трояново.
Любопитна подробност е, че лозята за производството на Vineyards Selection са подредени според моряшкия компас "Розата на ветровете", т.е. в оптимална позиция, така че да са защитени от много силните ветрове, но и да се възползват от морските въздушни течения. Масивите са обгрижвани с внимание и търпение, като добивът е намален, за да се разкрие напълно сортовият потенциал. Гроздето се бере ръчно и на място се отстранява всяко наранено зрънце. Пренася се в малки касетки до винарната, където се използват два начина на ферментация - в малки ферментатори и чрез стария метод на ферментация в открити дъбови бъчви, като всички операции се извършват ръчно.

Така преди шест години "Вила Ямбол" показва първите три червени вина в серията Vineyards Selection - Сира от Тополица, Каберне совиньон от Болярово и купаж от Мерло, Каберне фран и Пети вердо от Тенево.



По-късно марката се разширява с бяло вино - купаж от Совиньон и Шардоне и Розе.



А преди две години добави и две естествено пенливи вина, произведени по класическа технология за шампанско, за което от края на миналата година "Вила Ямбол" закупи и специализирано оборудване.



Днес, 32 световни медала по-късно, лимитираната серия изглежда като сбъдната мечта за "Вила Ямбол". А попитани "Къде сме на световната винена карта", от избата отговарят: "Точно там, където трябва - с малки, но смели стъпки до най-добрите световни примери".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »