С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

S.Pellegrino и Aqua Panna - перфектен дует на масата

Бакхус
01 Септември 2007, 14:20
Share Tweet Pin it Share

От извора
Минералната вода S.Pellegrino блика от сърцето на италианските Алпи, в подножието на Доломитите и в невероятно красивата долина на река Брембана, близо до Бергамо. Градчето Сан Пелегрино Терме е разположено на 350 м н.в. в долината на Брембана и заради дивната красота на природата наоколо си е спечелило репутацията на перла на италианските Алпи. Районът, откъдето се събира водата, е разположен на 2000 м височина. В продължение на 30 години водата се филтрира през вулканичните скали, като достига дълбочина от 700 м и оттам излиза под налягане на повърхността.

Дългият път на S.Pellegrino през скални образувания на повече от 180 милиона години й придава неповторим вкус и същевременно представлява гаранция за изключителната чистота на водата. S.Pellegrino е много добре балансирана и естествено пенлива минерална вода, която идеално подхожда към всяко ястие. Популярността й се дължи на рядко сполучливата комбинация от богати на магнезий и калций минерали плюс естествения въглероден двуокис.  
При отпиване още с върха на езика усещаме газираността на водата, но като цяло характеристиките й са добре балансирани. Послевкусът е изключително дълъг и трае около 5 секунди.

Изворите на минералната вода Aqua Panna се намират на 900 м н.в. в Апенините на Тоскана. Природният резерват Пана, разположен на площ от 1300 ха, се намира на около 25 км северно от Флоренция, по склоновете на Монте Градзано. Преди да достигне повърхността при изворите, водата пътува под земята в продължение на 15 години, като през това време добива ценния си минерален характер. Aqua Panna е слабо минерализирана, но идеално балансирана вода, чийто качества я правят подходяща за най-добрите вина и най-изисканите ястия. Aqua Panna е много свежа, приятна и мека вода, с кадифен вкус и лек привкус на минерали.

От друга страна има чудесен баланс между мекотата и киселинността, която минералите придават. Aqua Panna се отличава и с доста траен послевкус - около 3 секунди, което е доста за минерална вода. Разликата във вкуса и послевкуса се усеща най-добре, когато се направи сравнение с обикновена чешмяна вода. С изключителната си мекота и чистота Aqua Panna олицетворява благородството и елегантността на италианската област Тоскана, а заедно със S.Pellegrinо присъства в най-изисканите ресторанти по света.

Поднасяне на водата
Няколко часа преди сервиране бутилките с минерална вода трябва да се поставят в хладилник, за да достигнат най-подходящата температура за консумиране. За S.Pellegrino тя е 8-10°С, а за Aqua Panna 10-12°С. За двата вида минерална вода се използват различни чаши, които се поставят централно над чинията: отдясно се поставя чашата за обикновената вода, а отляво за газираната, като и двете трябва да са идеално почистени преди използването им. Както при виното, така и при водата се използват най-добрите чаши, изработени от подходящ материал, за да подчертаят специфичните вкусови характеристики.

Общото между чашите за естествено газираната S.Pellegrino и обикновената минерална Aqua Panna е, че и двете са изработени от фино стъкло и нямат столчета. Чашата за Aqua Panna обаче е с извит навън ръб, което позволява за по-лесно долавяне на деликатния аромат. Освен това широкият отвор на чашата позволява да се отпиват по-големи глътки, а водата покрива целия език, като по този начин изпъкват вкусовите характеристики, оформени от минералното съдържание и мекотата й.

По-тесният отвор на чашата за естествено пенливата S.Pellegrino запазва красивите мехурчета за по-дълго време, но освен това ни кара да отместваме главата назад и да отпиваме по-малки глътки. Водата попада в централната част на езика и усещаме първо мекотата й. След това тя се разлива по краищата на езика, където вкусваме киселинността и въглеродния двуокис. Различните видове чаши насочват течността към точно определени рецептори в устата и допринасят за пълната наслада от съответното питие.
Много е важно водата да се поднася в оригиналната бутилка, а не в гарафа, за да не се загубят част от вкусовите характеристики.

В чаша с минерална вода никога не трябва да се слагат бучки лед, тъй като смесването на води с различен произход ще промени вкуса им. Най-добре е бутилката да е охладена предварително до идеалната температура. Препоръчително е да се избягва поставянето на лимонени резенчета в чашата с вода, въпреки убеждението на много специалисти, че така се утолява по-лесно жаждата. Трябва да се знае, че най-доброто и естествено средство за утоляване на жаждата е именно водата и смесването й с други вещества променя свойствата й.

Съчетаване на вода с вино

Може би на някого ще се стори странно, че се налага съчетаване на вода и вино или по-скоро, че водата може да бъде предмет на дегустация. Ако излезем извън чисто физиологичната нужда от водата, лесно можем да открием в нея органолептични характеристики, за които не сме и подозирали. В действителност, съчетаването на водата с вино е аналогично на това между храната и виното. Именно дегустацията на водата ни позволява да определим, кое ще е най-сполучливото съчетание с вино и храна. С червеното вино например не можем да съчетаваме сполучливо лека минерална вода, тъй като тя ще се окаже "подтисната" от виното.
От гледна точка на дегустацията, чешмяната вода не е особена подходяща, тъй като тя престоява известно време в тръбите и може да има лош вкус и аромат.

Съчетаване с бяло вино
Ако опитаме сухо бяло вино, а след това Aqua Panna ще установим, че няма послевкус и че вкусът и характеристиките на бялото вино не се връщат отново, след като сме отпили вода. Водата е много добре балансирана, съчетава се отлично с виното. В такъв случай казваме, че устата е "чиста", а това означава, че Aqua Panna подхожда много добре към бялото вино.
Онова, което забелязваме, когато отпием глътка S.Pellegrino след сухото бяло вино е, че вкусът на водата е прекалено силен в сравнение с деликатното бяло вино. Вкусът на бялото вино изчезва веднага, а това означава, че естествено газираната S.Pellegrino не е подходяща за този тип вино.

Съчетаване с червено вино

Ако отпием глътка Aqua Panna след като сме дегустирали сухо червено вино с по-плътно тяло ще установим, че вкусът, който остава в устата ни е послевкус от танините на червеното вино, така че киселинността, структурата и алкохолът продължават да се усещат силно. Това е така, защото водата е твърде лека и мека за това вино с плътно тяло.
Ако отпием глътка S.Pellegrino след червеното вино ще установим, че между тях съществува пълна хармония, защото структурата на водата, въглеродният двуокис и минералите перфектно си подхождат с танините, киселинността и алкохола на червеното вино. Устата отново е "чиста", както това стана с бялото вино и Aqua Panna. Съчетаването на водата с вино е аналогично на това между храната и виното. Интересно е да се отбележи още, че естествено газираната вода S.Pellegrino съдържа магнезий, който подпомага храносмилането.

Съхранение на водата
Преди да стигнат до масата бутилките с минерална вода са подложени на най-различни видове стрес като удари, температурни промени, редуване на светлина и тъмнина, както и на въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Всички тези въздействия, макар и невидими за човешкото око, могат да навредят на органолептичните характеристики на водата. Минералната вода се съхранява най-добре в чисти, хладни и проветриви помещения, далеч от слънчевата светлина, дим и вещества, чийто аромати биха могли да нарушат вкусовите й характеристики. За да достигне до масата в идеално състояние, към минералната вода трябва да се отнасяме със същото внимание, каквото проявяваме и към всички останали храни.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  минерална вода

Реклама »