С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

Смесването - изкуство с много (не)известни

Любомир Бояджиев
01 Ноември 2007, 11:18
Share Tweet Pin it Share

Умелото смесване на елементи с различен характер, произход или стил е важно достижение в много области на човешката култура. Достатъчно е да си припомним за фюжън в джаза или артистичната еклектика в архитектурата. Когато говорим за смесването на напитки, умението да съчетаваш различни по характер и произход течности, представлява истинско изкуство. Купаж, асемблаж, блендинг са все термини, които означават именно смесване.

Превръщането на гроздето във вино включва различни етапи и в крайна сметка е резултат от сложното комбиниране на природни условия и човешка намеса. По отношение на човешкия фактор смесването е един от най-важните етапи, особено когато целта е получаване на вино със собствен и уникален характер.

Какво всъщност смесват винарите? Може да става дума за смесване на различни сортове, на грозде от един сорт, но от различни лозови масиви, на вина от различни реколти, на вина, винифицирани по различен начин, на вина от различни партиди бъчви. По принцип винарят винаги трябва да има ясна представа какъв резултат иска да постигне от смесването и да вземе предвид всички фактори, които биха могли да повлияят на качеството.

Умението да смесваш сортове грозде и отделни дестилати е в основата и на класики като коняка, при който броят на съчетаваните дестилати от различни реколти и различни райони може да достигне до 100! А един от най-важните въпроси за ценителите на друга напитка с кехлибарен цвят, уискито, е дали то е смесено или малцово. Вероятно малко хора знаят, че между лозята, коняка, уискито и смесването му има много тясна връзка...

Произволното смесване рядко би постигнало целта да се подобри първоначалната напитка и затова всеки, който се захваща с купажирането на сортове, отделни вина и дестилати, трябва да е наясно, че това е огромно предизвикателство, равностойно на изкуство.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  смесване

Реклама »