С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Вина

А сега, дами и господа – ренесанс!

Фани Тодорова
07 Декември 2009, 17:31
Share Tweet Pin it Share

"Вълнуващо вино. Плътен пурпурен цвят. Зрял, мек, топъл и плодов аромат с добре споени компоненти. Вкусовият баланс на това вино е изненадващо елегантен за мощното му тяло. 87 точки." Такива дегустационни бележки за българско вино на цена 8,90 бутилката бяха почти немислими преди няколко години. Сега не само са факт, но и се превръщат в нещо сравнително обичайно.

Какво се случи, че българските вина стават все по-интересни, по-добри и предизвикват познавачите да ги опитват и следят? Как те успяват да привлекат интереса, а и да получат одобрението на доста критична българска публика най-вече с нов, нетипичен за страната ни облик, който обаче е в унисон със световните модни тенденции? През последните две-три години марки като "Катаржина естейт", "Беса Валей", "Тера Тангра", "Санта Сара", "Братя Минкови", "Едоардо Миролио" и доста други успяха да се наложат на сложния и неоформен български пазар и засега успешно отстояват позициите си.

Отговорът е, както винарите обичат да казват - на лозето. Нови лозя, засадени с добре гледани познати или неизпробвани досега в България сортове, започнаха да израстват и през последните години много от тях навлязоха в плододаване.

Така се появиха български вина от каберне фран, марселан, вионие, малбек, санджовезе. По етикетите на отдавна познати производители, като например ЛВК "Търговище", могат да се прочетат купажи като "мерло, кот малбек и карменер". Докато едни се посветиха на експерименти с нови сортове, други започнаха да работят с нови усилия за възраждане на българските рубин, руен, мавруд, широка мелнишка лоза, които бяха загубили своята популярност и в чието качество вече почти никой консуматор не вярваше. Трети пък заложиха на възможностите на тероара. "Един от сортовете, които сме засадили около село Еленово, е пино ноар, понеже районът тук много напомня на Бургундия – област, известна с този сорт", казва Десислава Байчева, главен технолог във винарска изба "Едоардо Миролио". Много други изби следват подобна логика и засаждат в различни райони на България сортове, които растат добре в сходни климати и почви в други страни.

Но всичките тези търсения общо очертават една нова реалност за българското вино. Голяма крачка към професионализъм, която вече се вижда как започва радикално да променя качеството на произвежданите в България вина.

Сегашното възраждане на лозарството в България е донякъде естествено съвземане от периода на социализма с неговия индустриален подход и от кризата на прехода с нейния трудно контролируем хаос.

През периода до 1989 г. една-единствена държавна организация определяше насоката на развитие на целия лозаро-винарски бранш - от това колко и какви сортове да бъдат засаждани, през производството до реализацията на готовото вино. Падането на стария строй и настъпилият впоследствие хаос промениха тази практика, но не я подмениха с по-добра, а се отразиха гибелно на целия бранш. Един от основните проблеми се очерта при приватизацията – заводите бяха предадени на частни собственици, но без прилежащите към тях лозя. Те на свой ред, разпокъсани на по няколко декара, останаха в ръцете на наследници, голяма част от които никога не се бяха занимавали със земеделие. Част от насажденията бяха занемарени, други - направо изоставени, а там, където изобщо се отглеждаше винено грозде, качеството не беше цел.

Така винарите се изправиха пред големия проблем на прехода: липса на грозде с гарантирано качество. Недостиг на производители, които година след година да им осигуряват суровина от една и съща класа. Това се отрази катастрофално на българските вина и драматично засегна репутацията им на и без това все по-кипящия от конкуренция международен пазар.

След няколко години винопроизводителите си дадоха сметка, че единственият изход е да вземат нещата в свои ръце. Около 2000 г. вече започнаха да се появяват инвеститори, които бяха наясно с факта, че винарството изисква сериозни вложения на пари и време, преди да достигне възвращаемост. Винарите обичат да казват, че може би над 70% от труда при създаването на едно добро вино е на лозовия масив. Затова много от тях пристъпиха към засаждане на грозде и между 2002 г. и 2008 г. бяха засадени между 200 и 250 хил. дка – близо една трета от днешните около 700 хил. дка активно плододаващи лозя в България.

Така се стигна до реалността днес – че в България повечето успешни винари разполагат със собствени лозя, за които могат да се грижат лично. Технолозите на повечето водещи марки вина са единодушни, че сега вече качеството на суровината им, доколкото зависи от човешките усилия, е гарантирано.

"Катаржина естейт", една от амбициозните нови изби, избра да разположи внушителните си 8000 дка в най-южните райони на България и бързо доби известност с добре балансирани на вкус привлекателни вина, при това засега на достъпни цени. "Едоардо Миролио", която бе създадена през 2004 г. край Еленово, засади 2500 дка. "Телиш" АД вече притежава 1200 дка, които предстои да разшири с още 600. "Вила Любимец" придоби 4500 дка собствени лозови масиви, в които отглежда предимно традиционни български сортове, но също и класическите мерло и каберне совиньон.

Не само новите изби, но и големите български производители от миналото направиха крачка в същата посока. Винпром Карнобат например създаде 3000 дка с богата гама от сортове. ЛВК Винпром Търговище, отдавна познати на българския потребител, също чрез засаждане на нови сортове успяха да постигнат нещо много трудно – да наложат нов имидж на производител на вина, които не отстъпват от световното модно звучене

.Освен че гарантира качеството, тази нова ситуация създаде за винарите много по-големи възможности да експериментират и в крайна сметка да правят изкуство, каквото е създаването на едно вино с характер. Десетки нови за България червени сортове грозде, като шираз, малбек, каберне фран, пино ноар, зинфандел успяха да направят българските вина много по-разнообразни и интересни. Оригинални и чудесни купажи започнаха да изпъкват тематичните дегустации на списание "Бакхус" с балансиран вкус и любопитни аромати като копър, кардамон и екзотични подправки. С две думи – винарите са в стихията си.

"Правим наблюдения и анализи на гроздето, които ни помагат при избора на подходяща технология. Изборът на резитба, обработката на почвата и климатичните условия са неделима част от облика на крайния продукт, виното, и резултатите са вече познати на ценителите със серията ни вина Нимбус", казва Пламена Костова, енолог във винарска изба "Кастра Рубра".

"За всеки отделен сорт, за всеки масив търсим конкретна технология, базирана на световния опит, но задължително съобразена с българските условия", пояснява Николай Колев, технолог във "Винпром Карнобат".

Такъв най-често е подходът към чуждестранните сортове. Не по-лесно обаче се оказва възстановяването на технологиите за винифициране на местните сортове, избрани от мнозина - мавруд, рубин, руен, евмолпия, мелник 55. "Работим с много български сортове, защото се стремим да развием български облик на нашите вина. Ние самите сме в етап на опознаване на потенциала им, тъй като лозята са все още много млади. През 2008 г. например получихме първата реколта от насажденията ни с Мелник 55. Тепърва го опознаваме - за разлика от кабернето, мерлото, сирата, с които имаме доста повече опит и повторяемост на резултатите. В момента подбираме и подходящи бъчви от български дъб, за да избегнем именно унифицирането вината ни. Искаме след време те да могат да бъдат разпознаваеми като български", разказва Катя Гаргова, главен технолог на "Вила Любимец".

Търсенето на българския тероар вече се превръща в много интересно предизвикателство. Появиха се марки вина, които през последните две-три години запазиха специфичния си почерк и вече могат да бъдат разпознавани от професионалистите. Все пак още е твърде рано да се правят прогнози какъв ще бъде българският облик. "Най-малко още 5 години ще са нужни на лозите, а оттам и на вината да оформят своя собствен облик, и то в рамките на една винарска изба", обяснява Бойка Стоева, главен технолог на Винпром Русе, а с мнението й се съгласяват и другите водещи технолози в страната. Оттук нататък до голяма степен е въпрос на избор на една постоянна, подходяща технология за производство на вина, които да съчетават едновременно модерно звучене и собствен, български характер.

"Географската ширина, на която се намира България, климатът, почвите просто задължават по земите ни да се отглежда грозде и да се произвеждат конкурентни вина", обобщава Елена Матеева. Едва ли има някой, който не би се съгласил с това.

Сегашната положителна тенденция вероятно няма да спре дотук. Докато утвърдени винарски страни като Испания и Франция имат задължение в рамките на общата европейска икономика да изкореняват част от лозята си, България е получила правото да засади още 500 хил. дка. Онова, което днес е първа стъпка, скоро може да се превърне в устойчива традиция, която ще промени изцяло класата на българските вина - най-малкото до настъпването на нов катаклизъм в историята.

Share Tweet Pin it Share
39 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    19, 30, 30 Декември 2013, 19:30

    Точната подправка е нещо дискретно за да стане виното изненада.
    Обожавам червените вина на Карнобат, а белите на Търговище.

    !
  • Anonymous
    до Борис
    12, 43, 09 Април 2010, 12:43

    Здравей, лично аз харесвам стила на вината на Тера Тангра - с меки танини и плътност на вкуса. Общо взето обратното на това, което наричт "мъжки тип вино". Ятрус са техните вина в този ценови сегмент. Кастра Рубра също правят добри вина, дори доста. Техните са по-живи, с по-изразени танини от тези на тера тангра. Вила Любимец и Братя Минкови пък са с още 1 (даже 2 стъпки) по-подчертани свежест и танини (ако предпо4иташ такива вина) и с много плодови аромати. От ароматична гледна точка напомнят нов стил вина. Не зная дали ти отговорих на въпроса. Ако иска6 - питай [...]

    Read the full comment каквото те интересува

    !
  • Anonymous
    Автор
    20, 23, 15 Януари 2010, 20:23

    След поредния опит за патриотизам решавам че няма да купувам повече български вина понеже просто нямат база за сравнение с вносните .

    !
  • Anonymous
    Борис
    22, 09, 14 Януари 2010, 22:09

    Здравейте,
    интересна дискусия се е заформила човек може да научи много за виното. Но не видях нищо конкретно.
    Интересно ми е дали някой може да каже българско вино на цена 8-10 лв. дали е въобще вино (правено от грозде). И кои български вина са с доказано качество. Задавам го като въпрос понеже бих искал да опитам всичко качествено което предлага българския пазар.
    Ще кажа конкретни впечатления от някои вина които опитах напоследък ще се радвам да разбера и вашите мнения ако сте ги пробвали.
    Телиш Мерло 2008 ми хареса, на Катържина мисля, [...]

    Read the full comment че беше Мецек въобще не ми хареса, много ми хареса на братя Минкови Сира и Вионие 2008, а последно си взех Феудо Аранчио, Сира в сицилия е правено и то много ми хареса. Ще се радвам да ми кажете кое от България и Чужбина си заслужава да се опита с по - прилини цени разбира се.

    !
  • Anonymous
    Journalist
    18, 20, 14 Януари 2010, 18:20

    Реших да се загледам и аз в материали за област, която не ме касае пряко. На мен пък, коментатори, статията ми хареса. Има заряд и свежест, колкото и да не ви допада написаното. Фактологически - не изказвам мнение и не споря, лаик съм по отношение на виното. Но личи, че колегата Фани Тодорова е доброжелател спрямо българското винопроизводство. Браво, колега! Не може само с, меко казано, негативизъм да се живее. (Между другото, виждала съм неин материал и в друго печатно издание в областта на хранително-вкусовата промишленост, мисля, че нещо за микробиология беше). Пък ако вие можете нещо по-добро, защо не [...]

    Read the full comment го направите или респ. напишете, та да го видим и ние, пък да ви анализираме всичките грешки и да си изкажем мнението, пък и да се посмеем на ваш гръб, пък да ви наречем мечтатели, непрофесионалисти, невежи или притежатели на лош вкус... Пък да ви обсъдим неграмотността на родния ви език... Пък да тълкуваме думите ви наопаки, както виждам в някои от коментарите... А ако искате да имате винени журналисти, се стегнете и не обезсърчавайте всеки, който е дръзнал да напише нещо по въпроса. В края на краищата не може да си го изкарвате на невинните, а на виновните за хала на лозарството и винарството и "гък" да не можете да кажете! А и няма как да знаете дали днешната Фани Тодорова утре, с малко талант и повечко труд, няма да се превърне във винен журналист номер едно на планетата, колкото и "мечтателски" да звучи! Дано тя има смелостта да вкара в действие приказката "кучетата си лаят, керванът си върви"! Успех, колега, недоволни четци винаги има, повярвайте ми. Не знам за тези тук, но обикновено те не са нищо повече от недоволни четци.

    !
  • Anonymous
    Дионис
    20, 32, 25 Декември 2009, 20:32

    Не става само и с пари-справка инвестицията на ДБ"Сийборд Корпорейшън 60-70мл.една от най-големите в бранша за времето си не доведе до нищо- вина в стил "конфекция",сегашният динозавър Пещера още по - голяма и "мераклийска- за жалост любимо питие на много българи.Пътят до доброто вино е колкото от "Ренесанса" до Реалността.Собствениците на винарските изби са пълен аналог на футболните клубове- мръсни пари с неясен произход,тотална неадекватност и нулева почтеност.

    !
  • Anonymous
    автор
    18, 53, 25 Декември 2009, 18:53

    От всичко прочетено разбирам ,че се е получило недоразумение- един ненужен спор.Нещата са сбъркани ,но не само сега ,а много отдавна и проблемът не е у хората ,които сега се опитват да правят вино.Те работят това ,за което са учили.За много професии това е напълно достатъчно.Доброто вино обаче иска традиция ,натрупване на опит и всичко щеше да е нормално,ако по исторически причини тази традиция не беше прекъсната.Моят дядо ми е разказвал ,че преди 1944г.,когато е ходил в Брестовица ,Перущица и някои пазарджишки села по време на гроздобер, всичко е ухаело на щира.Тези хора са можели да правят добро вино и [...]

    Read the full comment в България нещата в бранша сега щяха да са нормални ,ако техните деца и внуци бяха продължили да правят това.Така е във Франция ,Италия ,Испания и др.Трябва да сме реалисти-не може да се искат невъзможни неща.Сигурно трябва да минат години и вино да започнат да правят хора ,които имат лозя и са се учили на това в семейството си ,а не само във ВХВП.

    !
  • Anonymous
    ШШШШт...
    18, 41, 25 Декември 2009, 18:41

    Osmosa, джибрите денатурирани със сол ли са или са дестилирани и после налепени с фалшиви бандероли? Хахаха. На неграмотна журналистика неграмотна дискусия.

    !
  • Anonymous
    osmosa
    15, 48, 25 Декември 2009, 15:48

    Жорко и Антижорко- с неграмотните си изказвания принизявате дискусията-"мозАци от джибри !

    !
  • Anonymous
    автор
    15, 26, 25 Декември 2009, 15:26

    Като говорим за чужди консултанти защо забравяте и Тиери Анри от Катержина виште какъв Karpe Diem е направил.За 87 точки,страхотно.Много ми е интересно защо тези собсвеници на изби си дават така лесно парите.То първоначално бяха Авсралийци и какво НУЛА сега Французи после можеби Аржентинци или Чилийци най добре е да се немат Испанзи та дане научат как се правят вина с бретаномицис.Единсвено Марк направи нещо отлично но чак като се колтивира.Дане забравяме че първият Редарк 2000 още неможе да се пие.Добре че беше Коцето та да им направи Куесчана 2006 на Катержина та още се хвалят с него.А може и [...]

    Read the full comment модата да е различна щом се дават 87т.на едно вино правено без никаква концепция /визирам Karpe Diem/ вино с посредтвен аромат слабо тяло,късо,студено във вкуса,без мазнота и сладост.Аз повече от 82т.небих му дал то и те са му много.Но изглежда Тиери Анри толко си може.Защо ли му плащат.Като виното само се е правило.

    !
  • Anonymous
    автор
    14, 57, 25 Декември 2009, 14:57

    Jorko аз мислех че мозака ти е плосък но ти изобщо нямаш такъв.За жалост на тебе и обратната осмоза неможе да ти згъсти и разсейките които са ти останали. .

    !
  • Anonymous
    автор
    10, 37, 25 Декември 2009, 10:37

    На фона на агонизиращото Българско земеделие-няма как винарството да бъде оазис на просперитет,камо ли "Ренесанс".Независимо от факта , че в сектора се инвестираха сериозни пари и единствено ние имаме квота за засаждане на нови лозя това е белег на изостаналост и "Антиренесанс".Фактът, че френски енолози консултират бг. изби,а не технолози-чиновници френски е фрапиращ.Koлкото и да е субективна материя понятието качествено вино лесно се дефинира - вино с изявен характер, стил и тероарност.За Жорко-"обратната осмоза - в момента се котират естествени, натурални вина ,с минимална намеса на винаря,без ноу-хау,свежи с ярко изявена плодовост, кашерни,биологични и органични. Нещата основно са сбъркани.Технолозите- бг. [...]

    Read the full comment чиновници не са виновни- това са учили,толкова могат-" не стреляйте по пианиста той толкова умее"!Държавният монопол 45-50г. е деформирал всичко.В момента се опитваме да открием топлата вода......

    !
  • Anonymous
    автор
    16, 29, 24 Декември 2009, 16:29

    Jorko, ти що не минеш към консумация на рафиниран нефт или самолетно гориво? Аз искам да пия вино, създадено от гроздовия сок на узрели грозда, плод на добър тероар. Моделираните и правени в химически лаборатории вина си ги пий и да са ти сладки.

    !
  • Anonymous
    jorko
    13, 55, 24 Декември 2009, 13:55

    Знаех си ,че така ще стане като спомена ДБ/където не работя/.Но и друг голям винпром да бях споменал-пак същите първични реакции.След приключване на обучението си излизаш като технолог.После или еволюираш с годините в енолог, или си оставаш технолог/в което няма нищо обидно/.Или винар.Може ракии да правиш, оцет да правиш.Но излизаш Технолог.Много лесно щеше веднага да си туриш титлата Енолог.Извинявам се, но технологията върви ръка за ръка с техниката.Няма лошо да ползваш най-модерната техника,независимо дали в строителството,автомобилие,раждането,пречистване на вода,събиране на боклук,обработване на земя,правене на вино,мляко,тютюн,самолетосроене,хранене на бройлери ...Всеки на работното си място иска по-хубава техника. [...]

    Read the full comment
    Едно време му казваха научно-техническа революция.Науката и техниката вървят ръка за ръка и формират крайния продукт.Стремежа към новото и самоусъвършенстването дърпат напред.Ако някой си мисли , че съвременното вино се прави като дядо му на село преди 30 години малко греши.Такъв допинг поема от лозята до бутилката-не е истина.Прав си osmoza,никой от 5-те енолози в България няма да се похвали , че ползва осмоза на тримата родни винени журналисти. Весела Коледа и наздраве с хубаво българско вино

    !
  • Anonymous
    osmoza
    12, 57, 24 Декември 2009, 12:57

    Да се хвали технолог, че използва обратна осмоза и диализа при производството на вино е като до се хвали спортист, че се е напомпал с допинг. Чувате ли се бе хора? Какви осмози, какви простотии? Ето това е разликата между технолог е енолог. Първият може да наречете и бройлер, защото възможностите му са само да копира де каквото види. Енологът създава технологиите. Но в България има само трима енолози и нито един от тях не е цитиран в материала горе. А да, с Мишел Ролан и Марк Дворкин са пет. И само трима винени журналисти- двамата напуснаха вече Бакхус, а [...]

    Read the full comment третият не е тук.
    Виното, скъпи приятели, е интелектуален продукт, но не и технически. Всеки, който се хвали, че е направил вино, благодарение на НАСА или Майкрософт е нещо много по-малко от бройлер. Той е мозъкът на бройлера.
    Весела Коледа!

    !
  • Anonymous
    автор
    00, 09, 24 Декември 2009, 00:09

    Господин технолог от Домейн Бояр много ми интересно технолози има много било то/шивашки,обувни и тн./.Доколко то знам винарите са енолози.Освен сигорно тези от ДБ.Господин технолог, май ДБ съсипа БГ.винарството или се лъжа?Говориш за обратни осмози,комбайни и тангенциални филти.В България е пълна с бройлери/ако знаш какво означава/с това вино няма да направиш.Затова опитай се да нагънеш плоският си мозак та дано малко трепне.О извинявай на вас в ДБ свичко ви е надписано.Бялото е с маркучи а червенето е с тръби та дане се изморите да мислите.Затова мозакът ви не е само плосак а е и закостенял.До скоро Карнобат ве копиарше а [...]

    Read the full comment сега вия тях.Много интересно.Но май вия постоянно сте в ренесанс.Най добре е качи се на комбайна мини си мозака през обратната осмоза и после го филтровай /но внимавай филтара да не се задръсти/ та да но малко се згъсти.Дане дрънка глупости.Успех.

    !
  • Anonymous
    автор
    00, 09, 24 Декември 2009, 00:09

    Господин технолог от Домейн Бояр много ми интересно технолози има много било то/шивашки,обувни и тн./.Доколко то знам винарите са енолози.Освен сигорно тези от ДБ.Господин технолог, май ДБ съсипа БГ.винарството или се лъжа?Говориш за обратни осмози,комбайни и тангенциални филти.В България е пълна с бройлери/ако знаш какво означава/с това вино няма да направиш.Затова опитай се да нагънеш плоският си мозак та дано малко трепне.О извинявай на вас в ДБ свичко ви е надписано.Бялото е с маркучи а червенето е с тръби та дане се изморите да мислите.Затова мозакът ви не е само плосак а е и закостенял.До скоро Карнобат ве копиарше а [...]

    Read the full comment сега вия тях.Много интересно.Но май вия постоянно сте в ренесанс.Най добре е качи се на комбайна мини си мозака през обратната осмоза и после го филтровай /но внимавай филтара да не се задръсти/ та да но малко се згъсти.Дане дрънка глупости.Успех.

    !
  • Anonymous
    автор
    23, 32, 23 Декември 2009, 23:32

    Супер Роберт Паркар може да му даде и 101щом е толкова добро.О забравих топък несе продава в USA.

    !
  • Anonymous
    автор
    22, 55, 23 Декември 2009, 22:55

    Николай, отиди в раздел Винопедия и потърси Carpe Diem. Ще прочетеш това:
    CARPE DIEM
    Производител Катаржина Естейт
    Реколта 2008
    Регион България, Тракийска низина
    Сорт каберне купаж
    Рейтинг цена, лв. Съхранение Вид
    87 8 Да се пие веднага
    каберне совиньон, мерло, малбек, сирa. Вълнуващо вино. Плътен пурпурен цвят. Зрял, мек, топъл и плодов аромат, чиито компоненти са добре вплетени един в друг. Изненадващо елегантен вкусов баланс за мощното му тяло.

    26/11/2009
    Сравни го сега с написаното в статията. И [...]

    Read the full comment отговори за себе си, ако искаш де.

    !
  • Anonymous
    nikoolay
    14, 59, 23 Декември 2009, 14:59

    Купища негативни коментари. Учудващо защо. Така или иначе от може би 3-4 години насам качеството на българското вино (особено при червените вина) прогресира непрекъснато и описанието, с което започва Фани може да се отнесе към множество български вина. Друг е въпроса за големите финансови очаквания на собствениците на много винарски изби и за надпреварата кой да "извади" на пазара най-скъпо вино. Политика, която мисля че отблъсна доста българи от българското вино. Но говорейки не за цени, а за аромат, вкус и всичко онова, с което описваме вината мога само да кажа, че се сещам как преди около 10-ина години, хора [...]

    Read the full comment свързани ежедневно с виното, дегустирахме на събиране български и чужди вина и с болезнена и нескрита (но не и злобна) завист коментирахме как е възможно в Австралия, Калифорния и др. да се правят такива плътни, хармонични и ред други позитиви, вина. Аз лично съм много доволен, че такива вина днес мога да опитам в почти всяка винарна в България. И независимо дали ще наречем това Ренесанс или както и да е, големият възход е факт. Весели празници и Наздраве!

    !
  • Anonymous
    jorko
    12, 08, 23 Декември 2009, 12:08

    Технолог от ДБ цитира шефа си - "Ако искаш да правиш вино на 21 век,трябва поне избата да ти е от 20".Май най-добре е да си работим в старите стоманобетонни резервоари,със стърите Кок-преси,гроздомелачки,попи, да се приема некачествено грозде от частници и мутренски прекупвачи.За какво ни е тангенциално филтруване,обратна осмоза,диализа, комбайни,пръскане със самолети и т.н. Дай да си я караме по старому и да Чакаме Нещо да се случи-да стане някаква Промяна или Ренесанс.Направени са първите крачки.Някои ще спрат и паднат, други ще продължат.На запад купувачите не знаят повечето от изброените по-горе винарни-те знаят българско вино.Толкова. Като продължаваме да се [...]

    Read the full comment дърляме с нищо не помагаме на имиджа на това вино.Заблуждаваме се по някакви измислени точки и не виждаме пълните резервоари и складове.И това ще отмине,като чиновниците-технолози се пенсионират-тогава ще цъфнем.

    !
  • Anonymous
    Тодорка
    22, 58, 22 Декември 2009, 22:58

    Браво Фани -Браво Тодорова Ренесанс, а след него барок, роко-ко и бел епок !

    !
  • Anonymous
    Saint Vensain
    22, 51, 22 Декември 2009, 22:51

    Fanito-член на лозаро-винарската камара или поне на ордена на виното- ренесанс,мераклийско-замъглени в "мека топлина".

    !
  • Anonymous
    Сабазий до жорко
    22, 23, 22 Декември 2009, 22:23

    Който имал пари-направил лозе?!!Ако се има предвид лустрото- нови лозя,бляскави изби,кокетни хотелчета,винотерапии,винен туризъм и др.-това е само една предпоставка.Но не е достатъчно.Трудното започва оттук нататък.Оставяме настрана неплатеният посадъчен материал-изба Евксиноград-минал великодушно по линия на Немският червен кръст,неплатено оборудване на доста от избите,еквилибристичните ишлемета от типа има бранд и марка, а няма изба и мощности-примери дал бог -Левента-Русе, Юстина-село Устина,Стримон-село Левуново и др.Стигаме до най -същественото-работата и грижите в лозето,където се създава виното-в страните с винени традиции-висок професионализъм,компетентост и дори педантизъм от едната страна- от другата пъстра тълпа от пенсионирани баби и дядовци и цигани за екзотика- коментарът е [...]

    Read the full comment излишен.Ролята на държавата- в нормалните страни акциз се плаща едва след реализация на пазара, у нас 30-40 дни гратисен период и кеш на фона на препълнени складове,горди собственици и объркани потребители. Относно вината-сира 2008 шато Карнобат-добро съчетание цена - качество-5лв-85т.- срещу 87т.-9лв. за carpe diem-първата изба закупила гроздокомбайн ( 1мил. евро )добра инвестиция за сваляне на себестойността.Много добри са и вината на Тера Тангра -една от малкото стойностни изби със собственици- агрономи-ТТ- мерло,рубин,каберне-7в.Концптуалните вина на Адрияна Сребринова и Огнян Цветанов- Максима,Sensum, Dux, Chateau du Val,Santa Sara и др.За философско- езиковите напъни относно" Ренесанса" на Катя и Иван-прости им Господи- " Невежеството е блаженство " !!!
    P.S В България технолозите са редови чиновници от 8 до 17 часа, а след това дреме им на жилетката и по някоя дитирамба за Ренесанса !!!

    !
  • Anonymous
    jorko
    18, 49, 22 Декември 2009, 18:49

    Б.х м....у, вземете го сменете това заглавие!!!
    И статията ми хареса, и коментарите ми харесаха.
    Важното е , че се създаде нещо-дали засадено,садено, но създадено.А не изкоренено, извадено или Унищожено.Над 200 х.дка,над 100 избички сигурно.Който имал пари-направил.Да си бяха останали винпромите и лозята по старому ли?
    Четете статията и дайте ново заглавие.

    !
  • Anonymous
    Вчера
    10, 38, 22 Декември 2009, 10:38

    Вчера влизам в МЕТРО. Бутам количката между стелажите, слагам по нещо в нея, и така приближавам "кошарката" с вината. Пред мен три жени бутат количка и разговарят на английски.Спрях се, понеже говореха за вино и ми стана интересно.От вътрешността на щанда към мен решително се насочи млада девойка, облечена в жълта престилка с бадж, с логото на метро върху джобчето, но тъкмо да ме заговори и догледа чужденките. Отмина ме и спря до тях. На хубав английски ги заговори, предлагайки им да помогне в избора. Бях изненадан. От много години пазарувам в МЕТРО, но подобна любезност от персонала там не [...]

    Read the full comment бях виждал. Изненадата трая до мига, в който девойката буквално замъкна чужденките до стелажа с бутилиран "Мезек" и я чух да им казва, че това е най-доброто вино и най-добрия производител. Дори не ги попита вино с какво качество и с каква приблизителна цена търсят дамите. Но явно те не търсеха това и мигпо-късно девойката ги замъкна да им предлага отново "Мезек", но този път в картонена кутия. Стана ми вулгарно безинтересно защо и как една служителка в подобен магазин, сред стотици вина, рекламира определена българска изба и едно определено вино, и отминах.
    Четейки за Ренесанса пък ми стана интересно началото на този рекламен материал:
    "Вълнуващо вино. Плътен пурпурен цвят. Зрял, мек, топъл и плодов аромат с добре споени компоненти. Вкусовият баланс на това вино е изненадващо елегантен за мощното му тяло. 87 точки." Такива дегустационни бележки за българско вино на цена 8,90 бутилката бяха почти немислими преди няколко години. "
    Такива оценки и днес са немислими, драга Фани, ако виното не се нарича Carpe Diem, не е на Катаржина, не се оценява от служители на винарната и не съдържа върху безвкусния си етикет буламач от думи, сред които и името на собственика на това списание. Няма как вино за масовия вкус, правено без концепция, незавършено във вкуса, тънко и не особено богато да бъде обявено за символ на ренесанса. В дегустираните вина в този брой има поне пет по-добри вина, но явно авторката има експресионистична представа за Ренесанса.
    Драги Иване, тесни социалисти или широки демократи, не си ти този, който да търсиш липсата на родолюбие у хората, само защото не мислят като теб и отказват да се възторгват от глупави, макар и патетични статии.
    А какво мисля за българските вина, за да не перефразирате думите ми, ще ги подредя ясно:
    В България започнаха да се правят и много добри вина. България има и добри енолози, някои от които са в статията, други не са споменати. Има добри винарни и винари със сърце. Винарството трябва да се развива, не защото имаме традиции, а защото имаме тероара за това. Но Ренесанс няма. Има жестока битка между винпромите, за всеки стелаж в магазин или кръчма, за всяка продадена бутилка. Има кални номера и удари под пояса, има балканщина и тъпотия, от които се родиха и "Трите мечки", и "Мераклийско"-то и десетките други знайни и незнайни винца, които НЕВЪЗРОДЕНИТЕ в отношението си към виното българи търсят и пият в огромни обеми, за съжаление.

    !
  • Anonymous
    иван
    20, 10, 21 Декември 2009, 20:10

    Удивителни коментари! Или пишат "тесни специалисти", или любители на лоши новини. Или може би и двете. Това, че по света се произвеждат класни вина, мисля че всички знаем. Това, че винопроизводителите у нас имат трудности, то е ясно и не трябва да ни радва. (световна икономическа криза има!)
    И какво от това?! Да не се занимава България с винопроизводство? Всичко ли трябва да си внасяме? Та не можем ли да се научим да правим нещо добре? Предпоставки за това има.
    Съгласен съм, че браншът се разви стихийно, че в него са влезли различни хора, без [...]

    Read the full comment винарска кръв, някои от тях с неясни капитали. Появиха се "шата", "крепости", създаде се нужната митология. Но се появиха и лозя, вина, купажи. Инвестициите в сектора започват да оказват своето положително влияние. Енолози от световна величина работят в България. Правят се вина с качества, струва ми се непознати досега. Винената култура на хората се е повишила значително в последните години, купуването на добро вино не става трудно и не струва толкова скъпо. И за това безспорен принос има най-вече българския винопроизводител. Вината - класика, и тези от новия свят са по-скоро екзотика за българина, но е изключително важно да ги има!
    Да, понякога качеството и ценовата политика са странни, меко казано. Но нали затова са пазарната икономика, конкуренцията - да отрезвят представите за бизнес на разни повярвали си "играчи". Не е необходимо да купувате вино с патриотичната нагласата, че "капвате" своите 10 - 20лв. в сметката на някой винарски бос. Наистина не е! Но съм сигурен, че всеки може да намери българското вино, което обича и за което е готов да си плати. За да продължи да го има на щандовете, за да се развива, за да продължи да има нещо хубаво в България! За мен това е пътят.
    P.S. А ренесанс или възраждане в отношението към виното в нашата родина има! И слава богу!

    !
  • Anonymous
    доКатя
    10, 12, 21 Декември 2009, 10:12

    Извинете, Вие цитираната в горната статия Катя ли сте? Звучите интелигентно и затова би трябвало да позволите на ценителите на доброто вино да изкажат също мнението си. Вашето го прочетохме вече, уважаваме ентусиазма с който го защитавате, но думите Ви под статията не са начинът да ни накарате да купуваме българските вина. Когато застана пред секцията с вина, аз не се интересувам дали винарната е млада или стара, дали технологът не се е страхувал от грешки и критики, като е правил виното, нито мисля че е проява на патриотизъм да си купя вино с желанието да капна моите 10 или [...]

    Read the full comment 20 лева в сметката на някой винарски бос. Води ме единствено очакването за парите, които съм решил да отделя за вино, да срещна съответното качество. И когато се излъжа, не посягам втори път към вина на същия производител.
    Добре е, че показвате познания по български език, но не виждам особена разлика в смисъла на глаголите садя, засаждам, посаждам) Е, ако беше употребен глагола създавам, вероято бихте била най-щастлива. "Садя лук"-"Засаждам леха с лук". "Садя лози"- "Засаждам лозя". Какво точно Ви дразни? "Създавам вината на Вила Мария"- "Създавам Трите мечки и Мераклийско". кое дразни повече?
    Вие защитавате раждането на новата си винарна и това е хубаво. Пил съм добри ваши вина и това е още по- хубаво. Очаквам да направите още по-добри вина от следващите реколти и това ще бъде най- хубавото. Но моля ви, не определяйте какво е ренесанс и кога да настъпи той. Това не е по силите Ви и звучи смешно.

    !
  • Anonymous
    Катя
    23, 37, 20 Декември 2009, 23:37

    Достатъчно е това, че някой иска да даде надежда за българското винарство. Че има грешки не се оспорва, но че ние сме тези, които да си дадем надежда също е вярно. Срамно е, ако сте българи да изписвате всички тези неща против българското вино. Затова няма да просперираме, защото сами не си уважаваме труда и постиженията, колкото и да са скромни.
    Отново сме в началото и защо не погледнете малко по-оптимистично? Защо не възприемете нещата така, че сега започваме да създаваме история и да насочите усилията си в работа за българското вино, ако сте ангажирани с това? Всяка [...]

    Read the full comment история има начало! За създаването на история има нужда от хора, които не се страхуват от грешки и критики, и готови да се жертват ако трябва.
    Фани пише за Възраждането, а то не е задължително да е свързано с миналото, има и нови производители. Това е възраждането на българското вино и естествено включва младите винарни в страната.

    P.S. Фани има нещо общо с българското винарство и защо да не напише статия?
    Може да САДИТЕ лук, но лозята се ЗАСАЖДАТ!

    !
  • Anonymous
    автор
    13, 02, 19 Декември 2009, 13:02

    Как няма да се садят лозя, когато трябва да се изпапкат парите на Европата? Що пък не, като си ги дава сама? Хахаха

    !
  • Anonymous
    от село
    11, 53, 19 Декември 2009, 11:53

    Бутат се и се затварят изби и винпроми,съкращават се работници,останалите-1-2 дни неплатен отпуск на седмица,забавят се заплати...
    Това си мисля.
    Добре,че прочетох тази статия,да разбера,че греша.
    Вече ми е ясно какво е ренесанс.
    Петилетката за три години.Вчера ги засадихме - утре омайваме света.
    Масово западния консуматор минава на булгарско вино.То почва да не стига.Садят се още лозя,пак не стига.Садим в съседите.Насмогнахме

    !
  • Profile preview
    zhiveto
    20, 07, 18 Декември 2009, 20:07

    Автор, напълно те подкрепям...Според мен точно в момента е най-малкото неуместно да се говори за "ренесанс на българското вино", при положение, че 2/3 от избите се чудят как да оцелеят. Да, вярно е че повечето от тях, основно с пари по фондовете засадиха собствени насаждения, което според мен е развитие в правилната посока. Само че тук има няколко неща, които според мен са особено важни: първо, вината от клас до 15 лв. на повечето изби /пример Катаржина, Минкови, Телиш и другите, които поне се опитват да поддържат някакво ниво/, са толкова направени и "омагьосани", за да се харесват на най-масовия [...]

    Read the full comment вкус, че това може би харесва на най-масовата публика, но просто отблъсква може би малката група, която търси не просто унифицирания нос и вкус...Второ, за политиката на ценообразуване просто не ми се говори - може би затова както споменаваш, всички изби почти без изключение в момента предлагам "промоции", масово намаляват цени на едро, и просто се опитват по всякакъв начин да пласират /избягвам думата да се оттърват, въпреки че тя е може би по-подходяща/ от продукцията си.
    Според мен, оттук нататък на българските производители ще става все по-тежко: да, вече разполагат със собствени лозя; да, нещата са много по-добре от преди 5-6, дори и 3-4 години по отношение на качество на грозде и продукция, но: в момента има в десетки пъти по голяма конкуренция по отношение на чужди вина във всяка от ценовите категории, и то вина, които са относително коректни като цени, и според мен много по-добри като съотношение на качество/цена от нашите. Един единствен пример: вино "висок" клас на Тодоров, или Дамяница или дори Геновски: клас 35-40 лв./бут. цена на дребно - да го сравним с Montes Alpha Syrah, Чили, което за същите пари няма резултат под 89-91 т. WS за последните 3 години /колкото и тези точки да са дискутируеми/...

    !
  • Anonymous
    виночерпец
    16, 21, 18 Декември 2009, 16:21

    Истина е, че доста от избите експериментират с неподходящи сортове несъобразявайки се с почви, микроклимат, пазарна конюнктура и т. н.-пълен хаус.Младите любимишки лозя в съчетание със странджанския дъб и мелник 55 ще взривят винения свят и ще направят вината им "особено" разпознаваеми -Възраждане и Ренесанс отвсякъде!!! Това е все едно винар от Бордо да произведе суперпреиумно вино от натоварен и воднист памид-първа реколта. Най -добрите световни образци мила Фани са от 90-100 годишни лозя,съчетание от френски,калифорнийски,австралийски и унгарски дъб .В България процесът винопроизводство е накъсан и объркан.Различни хора участват във всеки етап от процеса.В нормалните страни има обединявашо звено- [...]

    Read the full comment Собственикът !! !,Който познава всеки детайл от процеса-от почвения анализ до етикета.За него това е живота му,ежедневие на семейството и история на рода.Далеч са от медийни изяви, светски партита и снимки с манекенки.Качеството на вината им е смисълът на целия им живот и труд.

    !
  • Anonymous
    автор
    11, 42, 18 Декември 2009, 11:42

    Еххх, чуйте само:Мелник 55 ще се възражда във Вила Любимец. Хахаха. А Мавруда в Дамяница ли ще се възражда? Любимишкото лозе едва влязло в плододаване и хайде полет в Космоса. Хората в Мелнишко поне от десет години развиват този сорт, Фани ще ни кара да пием Мелник от Любимец. А гъмза от Търговище кога ще пием?

    !
  • Anonymous
    Блъскам
    22, 00, 16 Декември 2009, 22:00

    Фанито гледа да вдъхне някаква надежда на умиращото българско винарство. За съжаление тя никога не е имала връзка с него и наистина статията звучи глупаво. И , за бога, наистина няма едно конкретно вино. Горните АВТОР-и са доста навътре в материята. Кога някой ще пише за истината в българското винарство - за механджията-мераклия търсещ трите мечки. Малко я пообидихме, но с реклама и цитати не се става журналист.

    !
  • Anonymous
    автор
    14, 19, 16 Декември 2009, 14:19

    Пробвай с нещо друго, но не и с писането на смешни статии

    !
  • Anonymous
    автор
    13, 46, 12 Декември 2009, 13:46

    Преди да говорим за неуместния "Ренесанс" проблемът на всички тези собственици на изби е. че нито родово ,нито професионално са свързани с винопроизводството.Напримр г-н Иван Тодоров- музикант, Росица Кючукова-строителен инженер,Йордан Костадинов-бивш дир.на АЕЦ,"корифеят" Тодор Батков и една плеяда от стоматолози,келнери, зидари,кметове,силови структури, знайни и незнайни кредитни милионери-горди собственици на изби.Това , че по исторически причини в България няма пето-шасто поколение професионални винопроиводители не ни дава основание да претендираме за традиции и качество на вината ,съизмерими с европейските.За разлика от други сектори винарството изисква традиции,приемственост и почтеност.Легендите за траките, прабългарите , домашните майстори и дядовите изби са комичен нюанс за [...]

    Read the full comment подхранване на местен патриотизъм. А сега уважаеми дами и господа-Наздраве? и завесата пада.......а след антирекламата вятър и мъгла!!

    !
  • Anonymous
    автор
    12, 16, 09 Декември 2009, 12:16

    Госпожице автор, това платена реклама ли е? Понеже не видях в статията нито едно име на конкретно вино, чиито достойнства да ни изтъкнете, а изтъквате единствено фирми. А когато говорите за фирми е добре да внимавате с хиперболите. Защото за да има възраждане(ако така превеждате "ренесанс", трябва първо да се родиш.А "Беса Валей", "Миролио", "Тера Тангра", "Катаржина"и "Вила Любимец" са съвсем скоро родени, за да се раждат отново.
    Когато пишете за величието на фирми, включвате ли в това величие вината им от ниския клас, които правят и запитвате ли се от какво ги правят?Говоря за наливните вина от [...]

    Read the full comment 1.80лв на Карнобат, за "Меден"-10 лв на Менада за 5 литра кутията...А като какво продава Дамяница наливното бяло вино, което внася от Испания? Може би ще обясните на бедния консуматор главозамайващите промоции с които изброените от Вас винпроми ни объркаха напълно. Как изведнъж големите вина на тези фирми станаха на половин цена? Гледам каталога на МЕТРО и питам :Потребителят ли е бил лъган досега да купува вина два пъти по-скъпо от реалното или е лъган сега, че в същата бутилка, със същия етикет пие друго, по-евтино вино? Вярвам, че не е бил лъган нито преди, нито сега, а просто кризата е принудила винпромите да продават елитните си вина на цени близки до себестойност и под нея. Така ли е? Ако е така, няма как да говорите за ренесанс, а трябва да пишете за ОЦЕЛЯВАНЕ на българските винопроизводители. Но Вие пишете обратното. Дали защото при липсата на достатъчен световен пазар всички български винарни се събраха на вътрешния пазар и битката за него стана люта? Но това пак не е ренесанс.

    !
  • Anonymous
    автор
    09, 29, 08 Декември 2009, 09:29

    "ЛВК Винпром Търговище, отдавна познати на българския потребител, също чрез засаждане на нови сортове успяха да постигнат нещо много трудно – да наложат нов имидж на производител на вина, които не отстъпват от световното модно звучене" - шегуваш ли се бе, мила Фани? Ти досега за какво писа? В някой партиен вестник ли?

    !

Реклама »