С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Бели вина, бял хоризонт

Михаил Ванчев
08 Октомври 2013, 11:41
Share Tweet Pin it Share

"Вила Юстина"

"В нашия район в село Устина - Средногорието, противно на всякакви очаквания тероарът се оказа подходящ за бели сортове с  високо карбонатната си почва и затова имаме осем от тях", казва управителката Добрина Палаурова. За нея реколта 2012 е най-ужасната от много години насам поради жестоко измръзване на лозята и градушка. "Набрахме с 30 процента по-малко от това, което би трябвало".

Но тъкмо през 2012 г. избата пуска белите вина в серията "Вила Юстина", която вече е на пазара с цена 8 лева за бутилка от производител. Серията е от три кювета – бяло, розе и червено. Бялото е купаж от шардоне и совиньон блан. В аромата първото впечатление е за класическо шардоне, защото то е с по-голям дял в купажа. С добре изразени цветисти и маслени тонове, но също така и на зряла жълта круша. А совиньон блан се усеща във вкуса и особено в послевкуса с ароматите на окосена трева и минерални тонове. 

Серията "Прима" е най-доброто бяло вино от собствени насаждения. Едносортовите  совиньон блан и траминер не са минали още окончателна дегустация, но ще бъдат в ценови клас около 13 лева и ще се появят на пазара в края на май. 
Във високия ценови клас е Шардоне "Монограм" на цена от около 18 лева, което според Добрина Палаурова има потенциала да получи 90 точки от Конкур Мондиал (за реколта 2011-а – бел. авт.). Виното отлежава осем месеца във френски дъбови бъчви. Запазени са сортовите аромати, но се долавят и тези на дъба с елегантното усещане за топящ се по небцето  крем. Новата реколта "Монограм" ще се появи на пазара в средата на 2013 г. 

"Карабунар"

Тя е отлична възможност да се опитат вината на едни и същи винари, но от лозя, разположени на север и на юг от Балкана. "За съжаление реколта 2012 г. не е тази, с която винарска изба "Карабунар" ще се гордее", казва  управляващият директор Цветан Ангелов. 
Работят се четири бели сорта.  По-късно зреещите димят и червен мискет от масивите в Карабунар, община Септември и пино гри и шардоне от масивите в Килифарево, Великотърновско. "Нескромно – нашият червен мискет дава облика на българските мискетови вина, макар че не сме само ние, които го произвеждаме. За нас той е значим не по-малко, отколкото един совиньон блан. Белите вина от този сорт имат едно великолепно свойство – те се развиват много добре в бутилката", коментира Цветан Ангелов.
В "Карабунар" не използват бъчви за съзряване на белите вина. Предпочитат да представят собственото вино в чист плодов формат. 
"Позиционирани сме в един от най-удобните ценови класове – 7-10 лева. За нас като производители и търговци обаче той не е много комфортен, защото невинаги успяваме да компенсираме високите разходи, които правим за добро вино. Едно малко производство като нашето е съпроводено от доста ръчни операции и голяма грижа за малки партиди вина", категоричен е Цветан Ангелов. Той препоръчва да си купите бутилка Мискет от Карабунар и да изчакате да се развие до 2014, или да достигне върха си през 2015 г. Все ми се струва обаче, че надценява потенциала на своето вино. Бих го изпил с удоволствие още през това лято. 

 "Мидалидаре естейт"

 "Хубавото за "Мидалидаре естейт" е , че лозето ни е на сравнително висока надморска височина, гледа на север и беше добра предпоставка да компенсира високите температури. Естествено ползвахме и капково напояване", казват технолозите Николай Катеров и Александър Алексиев. Освен това стилът на тяхното Пино гри (цена 15 лева) дори предполага малко по-топъл климат. Виното е ферментирало  в 1000 л съд от неръждаема стомана. "Технологичните му особености са, че при него е използвана предферментационна мацерация и няколко месеца лежи върху утайката, прави се батонаж", обясниха технолозите. Партидата е от 1000 литра. 
В чашата окото се радва на живия и наситен жълто-зелен цвят, а носът трябва да различи бели цветя, тревисти нотки и характерен аромат на дюля, ябълка. В устата усещаме пълно тяло и отличен баланс между свежест и структура. Траен и приятен вкус и послевкус  на дюля и тропически плодове. 
Silver Angel Совиньон блан е позиционирано в по-оборотния ценови клас и цената му е 10 лева за бутилка. Партидата е от 45 000 литра, ферментирали в 5000-литрови съдове от неръждаема стомана. При дегустация виното "се държи подобаващо" за един совиньон блан - искрящ, бледожълт цвят със зеленикави оттенъци, интензивен, тревист аромат с малко пикантност на  зелени подправки. Този аромат е над цитрусите - лимон, лайм. В устата се усещат приятна свежест и дори много фини мехурчета газ. Добре премерен баланс между киселини и тяло. На послевкус доминира тревистият характер.


Мечтание за 95 точки


95 точки за българско бяло вино? Когато предложих на винарите да помечтаят в тази посока, се оказа, че те вече "носят този маршалски жезъл в раницата си". Но са и реалисти за това, което не им достига.

"Българско бяло вино с 95 точки – не е невъзможно, но е малко вероятно това да се случи скоро", казва доцент Христо Спасов, ръководител  катедра "Технология на виното и пивото" към Университета по хранителни технологии - Пловдив. "По две причини. Първата е положението на нашето бяло вино в европейски и световен мащаб. Като традиция, природни условия и пазар ние не сме в позицията на голяма бяла винена сила. Втората – нашите бели вина още имат доста път като качество, за да достигнат до тази точкова зона."

"Тенденцията в развитието на качествата на българските вина е радостна", коментира в подобна посока Наталия Гаджева от винарско имение "Драгомир". "И особено белите и розетата, но те просто имат да наваксват. Няма как да не постигнем 95 точки, защото инвестициите, трудът и ентусиазмът, който влагаме, опитът, който натрупваме, в един момент ще ни доведат до това високо ниво. Друг е въпросът кога. 95 точки е нещо, което всеки винар го иска, но много малко го постигат. По няколко причини: липсата на няколко века традиция, липсата на наслагване на реколти, които да доказват, че това не е нещо мимолетно, станало случайно, подготовката на консуматора да разбере и оцени такива вина, а и подготовката и нагласата на хората, които дават оценките."

 "Основният фактор за качествено вино са лозята, потенциалът на масивите," допълва Константин Стоев. "В последните 10 години в България вече има много добри и интересни лозови масиви. С потенциал за бяло вино от 95 точки. Но за да се осъществи тази висока оценка, младите лозя трябва да достигнат възраст поне от 15-17 години. Просто трябва да изминем пътя си."

Главния технолог на Винекс Преслав Стефан Пирев добавя нюанс към казаното от колегите му - "докато продължаваме да не правим нищо в международен мащаб, за представяне на българските вина, ние 95 точки няма и да помиришем даже. Можем да се мислим за много велики, ама светът не ни познава, това е. В момента 95 точки за българско бяло вино – не, но 90 точки  и то международна оценка, мисля, че е съвсем нормално да имаме. И е въпрос на време и на шанс кой първи ще я получи. Моята оценка за нашето "Шардоне Рубаят", реколта 2011 г., е точно 90 точки и заставам с името си зад тази цифра."
 "В България вече има потребители, които биха оценили по достойнство едно бяло вино с качества за 95 точки", смята Александър Канев, управител на "Анжелус естейт". Кои са те? "Това са хора, които могат да си позволят да дегустират, да оценят  и да закупят добри вина. Те могат да направят реална съпоставка, да кажем, между "вносни 95 точки" и "български 95 точки" и няма да се подведат от произхода на виното, а ще оценяват само качеството му. Вярвам, че в близките две години България ще направи такова бяло вино, защото виждам усилията, които полагаме."

"През 2013 г., ако природата е с нас, аз лично бих се заел да направя бяло вино, което по качества да се съизмерва с продукцията на великите френски шата. Друг е въпросът доколко това би получило една реална оценка отвън. И все пак първо трябва да постигнем класното вино, а след това да се борим за оценката му – това е начинът." 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  бяло вино, вино
2 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    18, 53, 01 Януари 2014, 18:53

    Източните региони са добри за бели вина.Само влагата е проблем:)

    !
  • Profile preview
    Салмонела
    15, 52, 18 Октомври 2013, 15:52

    Южен склон, песъчлива почва, 15% наклон на терена...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    ! Оценка
        +1

Реклама »