С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

На по чаша

ОТ БРОЯ: Греяна ракия за стопляне на душата

Кейси Ангелова, снимки: Soul Cinematic
08 Януари 2024, 12:50
Share Tweet Pin it Share

Пълния текст четете в зимния брой на "Бакхус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете заедно с Капитал (ако сте абонат), както и самостоятелно в Elephant Bookstore, веригите Inmedio и Relay, CASAVINO, La Cave du Moulin, SeeWines, ресторант Talents, Мини бар Гурко, Wine & Co., Imperial Gastrohub, Mahala Bookstore.

Историята на греяното вино може да бъде проследена до римляните през XX век, когато целта била загряване на духа през студените месеци и използване на подправките за предпазване от болести. Произходът на греяната ракия е малко по-неясен, но знаем, че става дума за наложила се през годините балканска традиция, която ни кара да се чувстваме добре, когато температурата навън падне. Тя краси празничната трапеза, но и се пие в студените нощи пред огъня. Сладостта на меда и плодовостта на напитката стоплят тялото и душата.

Вдъхновението ми за тази рецепта за греяна ракия идва от семейна традиция. Всяка зима правя захарен сироп с подправки, които традиционно се ползват за печива. Използваме този сироп като алтернатива на горещия шоколад. Вкусен е в топло мляко или газирана вода. Спазвам българската традиция и използвам ракия и мед, затоплени, но напоени със сезонни подправки и вкусове.
Греяна ракия

Продукти:

500 мл черешова ракия
100 г билков мед или кестенов, ако целите по-дълбоко изразен вкус
1 пръчка канела
1 звездовиден анасон
5 зърна черен пипер
4 цели зрънца карамфил
1 ивица портокалова кора (с отстранена горчива сърцевина)
Начин на приготвяне:
Ракията и подправките се накисват 1-2 часа, преди да се сложат в малка тенджерка или джезве. Медът се добавя към сместа, след което се слага на среден огън. Веднага щом заври, се отстранява от котлона. Изчаква се няколко минути да изстине. Ракията се прецежда в керамична гарафа или каничка за сервиране. Налива се в малки керамични чашки.

Има толкова много вариации, които могат да се използват за тази рецепта. Бахар, кардамон, може и парче пресен джинджифил. Красотата на греяната ракия е, че може непрестанно да я разнообразявате вкусово. Наздраве!

*Материалът е част от проект "Мигранти с таланти" на Мулти култи колектив. Той се реализира с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  коктейл, ракия, рецепта, череши
Коментар
  • Profile preview
    lat021213736
    08, 28, 10 Януари 2024, 08:28

    Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

    !

Реклама »