Пътеката от Княжево към Златните мостове е преградена, защото попада в частен имот

Елена Геловска 26 април 2024, 10:37

Туристическата пътека, която свързва столичния квартал "Княжево" с местността Златните мостове на Витоша, се оказа преградена с ограда, защото попада в частен имот, на който предстои да се строи. Това потвърди администрацията на район "Витоша" във "Фейсбук".

Граждани се оплакаха, след като установиха, че не могат да преминат по пътеката в района на бар "Шишарка", която е една от най-оживените на Витоша, а и няма обходен маршрут.

"Проверката ни установи, че въпросните пътеки действително пресичат частен имот, който не е част от територията на Природен парк "Витоша", не е включен в горски фонд. За имота има издадена виза за проектиране през 2023 година, по времето на предишното ръководство на район "Витоша", информира районната администрация във "Фейсбук".

От обясненията се разбира, че на терена предстои законно строителство, а пътеката ще бъде изместена.

"Независимо от факта, че това е частен имот, и тъй като въпросният терен пресича популярни пътеки, ползвани от гражданите на столицата за преходи и отдих в планината, ние незабавно потърсихме и се свързахме със собствениците на имота и поискахме тяхното съдействие за временно разрешение за свободно преминаване на територията на частния имот, докато осигурим алтернативни маршрути за достъп до планината", се казва в съобщението на районното кметство.

Администрацията е разпоредила да се премахнат плътните огради и да се осигури достъп на гражданите до съществуващите в момента пътеки, които преминават през имота. Предстои да бъдат уточнени алтернативни подстъпи за всички граждани, които ползват този маршрут в планината.

"Подчертаваме, че това е заварено положение и ситуация, която в момента ние разрешаваме", завършва съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK