Цяла патица с мачкани картофи, брюкселско зеле и портокали
За патицата: 1 патица около 2,5 кг 2 глави лук 2 ябълки Звезден анасон Прясна мащерка 2-3 скилидки чесън Сол Бял пипер на зърна 100 мл перно 20 мл Sherry оцет 50 г масло
Едната глава лук и ябълките се обелват и нарязват на едро, добавят се чесънът, мащерката и се овкусяват на сол и пипер. С получената смес се пълни патицата. В тенджера се запържват изрязаните предварително крила, лук, чесън и се добавят оцетът и перното. Долива се със зеленчуков бульон и се оставя да заври. Излива се в тава и се поставя патицата с бутчето надолу. Пече се в предварително загрята фурна на 120 градуса около 2 часа и 30 минути, като на всеки 30 минути се обръща. След това се изважда и се отделя от бульона и се връща във фурната на 220 градуса и се пече, докато се получи хрупкава златиста коричка. Бульонът се прецежда и се редуцира до получаването на сос.
За брюкселското зеле: 350 г брюкселско зеле 120 г масло 80 г шалот 40 г бекон Сол Захар Индийско орехче
Брюкселското зеле се почиства и се реже на половинки. Бланшира се в подсолена вода, докато омекне, и се изважда във вода с лед. Беконът и шалотът се нарязват на ситно и се запържват в маслото, добавя се и брюкселското зеле и се овкусява със сол, захар и индийско орехче
За мачканите картофи: 350 г обелени и нарязани на кубчета картофи 50 г обелен и нарязан на ситно шалот 80 г праз лук, нарязан на ситно 50 г фенел, нарязан на ситно 1 скилидка чесън, нарязана на ситно 50 г масло 1 чаена лъжичка семена от фенел 1 чаена лъжичка семена от кориандър 50 г заквасена сметана 750 мл зеленчуков бульон
Шалотът, праз лукът, фенелът и чесънът се задушават в маслото. Добавят се картофите и семената. Овкусява се на сол и индийско орехче и се добавя бульонът. Вари се на бавен огън и когато картофите се сварят, се намачкват с помощта на вилица и се добавя заквасената сметана.
За портокалите: Филета от 6 портокала 50 г кафява захар 200 мл сок от портокал 20 мл сок от лимон 35 мл Grand Marnier 15 мл Cointreau 50 г масло
Захарта се карамелизира и всички съставки се добавят. След като се разтвори карамелът, се добавя маслото, разбърква се добре и се заливат филетата от портокалите. Оставя се около 30 мин. да поеме маринатата.Генади Велчев, главен готвач на демонстрационен ресторант ShowHow
Пълнени сухи чушки с лук и ориз (Необходими продукти за 5 порции)
Почистете и измийте добре ориза, а лука почистете и нарежете на полумесеци. В тенджера изсипете подготвеното олио, след което, като загрее мазнината, сложете нарязания лук да се задуши за около 2-3 мин.
След това към лука добавете ориза и ситно нарязания чесън, запържете още 1-2 мин.
Накрая овкусете с червения пипер, черния пипер, дафиновия лист и чубрицата. Разбъркайте и добавете вода със съотношение 1 ориз към 2 вода и сол на вкус, намалете котлона и оставете ориза на слаб огън, докато набъбне, като го разбърквайте от време на време.
Напълнете чушките с получилата се плънка и ги наредете в тава.
Долейте вода почти да покрие чушките и прибавете щипка сол. Поставете тавата във фурната на 150 - 160 градуса за около 30 - 40 мин.Кристина Ошанова, собственик на SupaStar
Supa Боб (За 4-6 порции)
500 г боб се кисне от предния ден (сменя му се водата при възможност 1-2 пъти), слага се да се вари (само бобът), когато кипне, му се сменя водата отново, слагаме го отново да се вари, като му прибавяме 1 голяма глава лук, 100 г целина (глава или стрък), 1-2 зелени чушки (по желание), 2 (около 200 г) моркова и 1/2 връзка пресен (или сух) джоджен.
Изпичаме (на тиган) 2-3 червени чушки, които също се нарязват и прибавят към боба.
Когато се свари, настъргваме 2 домата, прибавяме ги към супата заедно с още пресен джоджен, сол, черен пипер и подправки по избор (чубрица, копър) и оставяме да ври още 10 - 15 минути.
Накрая се запържва около 100 г масло с 1-2 чаени лъжички червен пипер и полученото се прибавя към супата. При желание за напълно постен боб се залива само със зехтин.Джиджи Лагадинова, главен редактор "Бакхус"
Асеновградски сармички (За 6-8 порции)
Продукти: 1 кг свинска кайма от флейка или плешка + свински ребра за подложка 1 кафена чашка бял ориз 1/2 водна чаша слънчогледово олио 2 глави кисело зеле с тънки листа Червен пипер Черен пипер Кимион Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се овкусява щедро с подправките, като кимионът трябва да преобладава, и се омесва хубаво с олиото и ориза.
Киселото зеле се изцежда и отделяте листо по листо, като от всяко листо се изрязват твърдите части и жилките. След това листото се реже на две или три, в зависимост от това колко малки искате да бъдат сармичките. Колкото по-малки, толкова по-добре.
Върху всяко парченце зелево листо се слага от каймата в центъра и се увива, след което стискате леко в юмрук, за да добие форма и да залепнат краищата по-добре. Готовите сармички се нареждат в тенджера с покрито дъно от няколко зелеви листа и свинските ребра.
След като се напълни тенджерата, захлупвате сармите с чиния и заливате с вряла вода, докато ги облее.
Слагат се на слаб огън за 1:30 час или докато водата почти изври. За финал - сармичките се изсипват в керамична тава, върху тях слагате масло и запичате за 30 минути във фурна на 180 градуса. Павел Павлов, шеф-сладкар и водещ на ТV предаване по 24Kitchen
Коледен ябълков сладкиш с маслени трохи (За 9 порции, 30 минути)
За основата: 100 г брашно 50 г захар 5 г бакпулвер 5 г канела 1 щипка сол 90 г прясно мляко 70 г олио 1 яйце 10 г ванилова захар за ябълките: 2 големи ябълки 25 г захар 5 г канела сокът от 1/2 лимон
За трохите: 75 г кафява захар 75 г бяла захар 5 г канела 115 г краве масло (студено) 190 г брашно 1 щипка сол
Начин на приготвяне: 1. За основата в купа смесете брашното, бялата захар, ваниловата захар, канелата и бакпулвера. Прибавете мляко, олиото, яйцето и разбивайте с телена бъркалка, докато се получи хомогенна смес. Поръсете с щипка сол и разбъркайте.
2. Нарежете ябълките на дребни кубчета. Разбърквайте ги със захарта, канелата и лимоновия сок.
3. За трохите сипете брашното в купата на миксера, прибавете нарязаното на кубчета масло, двата вида захар, канелата и солта. Разбийте, докато се получат маслени трохи.
4. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Намажете тава с размер 25x25 см с масло и я поръсете с брашно.
5. Разпределете равномерно на дъното тестото за основата. Отгоре сложете ябълките и заравнете. Поръсете с маслените трохи, отново заравнете. Печете сладкиша 25 - 30 минути.Тази статия е от новия брой на списанието. В него говорим за обслужването в България и тенденциите в кулинарията през 2019 г. Вижте още какво ви очаква в страниците на нашето списание тук.
--- Можете да намерите "Бакхус" в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Фантастико, OMV
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK