Bessa Valley очаква плътни и ароматни вина тази година
Изба Bessa Valley очаква тазгодишните й вина да са с отлично качество и да се характеризират с плътен наситен цвят и силно изразен тероарен ароматен профил. Според специалистите й добре узрелите танини ще дадат и широк потенциал за съзряване на вината.
По тяхна оценка реколта 2011 г. се очаква да бъде много по-добра от предходните години, главно заради благоприятните климатични условия. "Климатът позволи добра вегетация на растенията, концентриране на ароматни вещества, цвят и зрели танини в плодовете. Освен това по-малкото количество на валежите, по-слънчевите и горещи дни предпазиха плодовете от развитие на болести", разказва генералният мениджър на "Bessa Valley" Ивайло Антонов.
Избата "Беса Валей" е основана през 2001 г. от френския винопроизводител граф фон Найперг и до днес остава една от най-уважаваните винарни на българския пазар. Лозовите масиви на "Беса Валей" се намират на склон с южно изложение край село Огняново. Избата преработва годишно 600-700 тона грозде, от които произвежда приблизително 500 хил. бутилки вино, част от които се изнасят за западни пазари. Всяка бутилка, произведена в Долината на бесите, е създадена по класическа френска технология от ръчно подбрано грозде.