Виното с корк не мирише, а блокира носа
Неприятните усещания, които корковият дефект във виното причинява, получиха ново обяснение от изследователи в японския университет в Осака. Според тях долавяната неприятна миризма, която в някои случаи е оприличавана с гнил мокър парцал, е излюзорна – обвиняваният за нея химикал не мирише, а всъщност блокира рецепторите. Учените дори обмислят как да изпозват веществото, за да обезвреждат с негова помощ неприятни миризми.
Причиняващото дефекта съединение, 2,4,6-трихлороанизол (TCA), може да се образува при всеки процес на стерилизация, съхранение, отлежаване или транспортиране. Според групата японски учени откритието им подсказва, че може би в много случаи влошеното качество на храните и напитките е следствие на такова блокиране на рецепторите, а не на загуба на оригиналните аромати.