Новини

Има нещо гнило в Дания

Бакхус 06 януари 2014, 17:20

Сигурно помните гневното писмо на Карлсон до госпожица Рог, която според него пестеше канелата в кифличките. Европейският съюз приканва държавите членки да влязат в ролята на пестеливата детегледачка, като ограничат канелата в тестените изделия. Това съобщава британският Телеграф.

Датското правителство е взело присърце препоръка за намаляване на канелата, тъй като тя съдържа токсичния химикал кумарин. Прецизното спазване на ограничението означава, че следващата Коледа датчаните няма да ядат традиционните kanelsnegle или канелени охлювчета, наречени така заради формата си.

Решението на Датската комисия по храните предизвика недоволството на пекарите, още повече, че съседна Швеция, родината на Карлосн, е решила да си запази съответните печива - Kanelbullar, позовавайки се  на това, че са част от традициите и културата.

"Това е краят на канеленото рулце такова каквото го познавахме" минорно обобщи Харди Кристенсен, председателят на Датската асоциация на пекарите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK