Кейл: новото име на кулинарната мода
Ако още не сте се запознали с кейл (не става въпрос за Джон Кейл от Велвет ъндърграунд) крайно време е. Доскоро това беше само листен зеленчук от вида на зелето, който не прави глави и се гледа предимно в Шотландия. Днес обаче няма как да минете за познавач и тънък любител на храната без кейл. Папесата на здравословното хранене Гуинет Полтроу го провъзгласи за новата суперхрана - така че е ясно - кейлът е тук, за да остане.
Сериозен успех за нутриент, доскоро даван предимно на домашния добитък.
У нас растението се намира трудно, затова пък се гледа лесно и може да се засади от семе. Издържа на студ, дъжд, мъгла и всякакви неблагоприятни условия.
Кейлът е богат на калций, фолиева киселина, лутеин и витамини. Съдържа много фибри, малко калории и никакви мазнини.
За разлика от обикновеното зеле, кейлът не се яде суров, тъй като е жилав. Трябва да се бланшира.
Вече си има собствен уебсайт discoverkale.co.uk, но и без него мрежата гъмжи от рецепти и съвети за приготвянето му.