Моля изключете камерите!
Шеф Александър Готие има полезен съвет към посетителите в ресторанта му: яжте!
Звучи очевидно - на ресторант се ходи основно заради яденето, но в епохата на социалните мрежи, не е точно така.
Шеф Готие забелязал, че все повече от клиентите му снимат храната, вместо да я атакуват с вилицата.
"Преди снимаха със семействата си, баба си или някоя знаменитост за спомен. Сега снимат храната, качват снимките във Фейсбук, качват ги в Туитър, коментират. И после храната изстинала - описва ситуацията шеф Готие."
Този майстор на гастрономията от родината на високата кухня е на път да предизвика мини революция след като сложил на входа на ресторанта си La Grenouillère табелка със зачеркната камера.
"Ще ми се хората да живеят в настоящето - коментира той. - Туитвайте преди хранене, туитвайте след това, но междувременно спрете и яжте! Да отидеш на ресторант, за да хапнеш, би трябвало да е момент, споделен със сътрапезниците, а не със социалните мрежи."
Негов колега от Южна Франция Жил Гужон одобрява мярката и добавя, че според него "снимането и постването на храната, разрушава изненадата. Но е трудно да го забраниш. Не съм измислил още точните думи, за да не звучи прекалено шокиращо."
Миналият месец "Ню Йорк Таймс" излезе с предложение някои ресторанти в Манхатън също да забранят снимането на храната, след като посетителите започнали да пристигат с триножници и да се катерят по столовете и масите, за да уловят чинията си от най-ефектния ъгъл.
"Хората идват от Лондон и Париж, за да се хранят тук, някои карат с часове. Всичко, което искаме е просто да изключите телефоните си, поне докато ядете, завършва шеф Готие."