#Внимание развалена храна
Учени от Пекинския университет са разработили стикери, които променят цвета си, когато храната започне да се разваля, предава CBS.
Пластинките са с размер на царевично зърно, съдържат наночастици злато и сребро, агар-агар, витамин С, оцетна и млечна киселина. Елементите взаимодействат помежду си и променят цвета си от червено до зелено. Залепени върху опаковката на продукта, те показват кога прясното мляко е вкиснато и дали отворената консерва може да се консумира.
Стикерите се присъединяват към цял клас симпатични дизайнерски стоки, които поне обръщат внимание на проблема с прахосването на храна.
Експерти са изчислили, че 50% от храната, която се произвежда в Европа, отива на боклука. Същевременно изчисленията показват, че до 2015 половин милион от населението на Великобритания ще разчита на хранителна помощ.
Всяка секунда в САЩ се изхвърлят 6600 килограма храна.