Новини

Храна за мозъка. Но и за сетивата

Ани Коджаиванова 30 ноември 2015, 10:24
Шеф Николай Петров (в ляво) е трупал опит в Лондон Брандад от два вида пъстърва и пресни подправки, бульон от червено цвекло, мариновани репички, ябълки и моркови Филе от лаврак върху топла салата от леща – с лешници, смокини, селъри и сос от панчета Патешко магре су вид с гаспачо от червено зеле, грах и кореноплодни зеленчуци. Панакота от кокосово мляко с натрошен морковен кекс и пикантен домашен черен шоколад

Грижата за здравето чрез храната, спорта и начина на живот отдавна вече не е мода или тенденция, която скоро ще поеме в друга посока, а новото "нормално". За милиони хора по света вече не е достатъчно храната да засища и да носи (понянога гузно) удоволствие – тя трябва също така да е добра за тялото - ценни вещества, които ни карат да се чувстваме бодри и енергични, трябва също така да бъде чиста и устойчива и да носи ползи на местната икономика. "Храна за мозъка" е една от многото концепции за храненето, свързани с тези нагласи. В основата й стои разбирането, че подбраната правилно и балансирана храна може пряко да влияе положително върху функционирането на мозъка, да му помага да се справя с огромната информация и стресът в ежедневнието ни. Тези храни са наречени натурални мозъчни стимуланти. Това могат да бъдат различни субстанции в тревите, плодовете и зеленчуците, месата, които подобряват остротата на мисленето, вниманието, концентрацията и дори настроението.

Именно това бе и концепцията на едноименната и една от най-вкусните и особено интересни вечери, организирани от сп. "Бакхус" - "Храна за мозъка". Тя бе изпълнена и поденесена ни от шеф Николай Петров, един от младите и модерни български кулинари, трупал опит в космополитния Лондон и доскоро – в столичния хотел "Радисън".

Храната за мозъка – така както шеф Николай Петров я вижда – трябва да следва пет основни принципа. Първият е храната да е локална – по възможност да идва от местни ферми, да е чиста и особено важно - сезонна. Вторият – продуктите да бъдат подложени на минимална обработка. Третият – менюто ни трябва да включва много риба и морски дарове. Четвъртият принцип е да се залага на продукти с ниско съдържание на мазнини, а петият – да нямат добавена сол и захар, т.е. да се разчита на естественото съдържание на продуктите.

Николай Петров шеговито добавя и още един, шести принцип – никога не се поддавайте на фаст фууд изкушението след "тежка " вечер.

Принципите на здравословното хранене и "храната за мозъка" Николай усвоява най-вече с работата си в Лондон, където денят на готвачът започва с посещение на местния пазар рано сутрин и подбор на интересни, свежи, локални и сезонни продукти от фермерите от региона. Признава, че на софийска почва това му липсва. За съжаление фермерски пазар в града все още няма като трайно явление. Продуктите в ресторантите идват с регулярните доставчици и като цяло са едни и същи навсякъде, а стремежът е да получи най-ниската възможна цена, споделя с немалка доза огорчение той.

И все пак храната за мозъка не е невъзможна в София, както самият шеф Петров го доказа с едноименната вечеря, която приготви за гостите в демострационния ресторант ShowHow на фирма Tomeko. Тя започна с брандад от два вида пъстърва и пресни подправки, бульон от червено цвекло, мариновани репички, ябълки и моркови. Рибата е безценен източник на добри мазнини, т.нар. Омега 3, от които човешкото тяло се нуждае, но не може да произведе само. "Вероятно сте чували, че риба трябва да се консумира поне веднъж седмично. Моето мнение е, е трябва да се консумира всеки ден", казва той. За приготвянето на рибата той е използвал поширане – една от щадящите техники за обработка на храна, която запазва целостта и съдържанието на ценни вещества. Телешкият бульон е красиво оцветен от цвеклото, а вкусът се освежава от зеленчуците, които ни осигуряват и доза лутеолин – вещество, което намалява загубата на паметта и действа много добре на мозъка.

Предястието бе сервирано с едно емблематично вино - совиньон блан Cloudy Bay 2014 от Нова Зеландия. Именно това е виното, което с типичните си аромати и много елегантност донася слава на региона Марлборо.

Вечерята продължи с филе от лаврак – приготвен на пара, както повеляват принципите на здравословното хранене. Той бе поставен върху топла салата от леща – с лешници, смокини, селъри и сос от панчета. За приготвянето на храната Николай Петров бе използвал олио от рапица, лимон и мащерка. И както сподели няшият гост готвач- тук откриваме поредица важни и полезни вещества като витамин B6, който ни пази от депресия, желязо в лещата, етерични вещества в смокините и т.н.

Към това ястие бе сполучливо комбинирано с Розе Our Choice 2014 – бранд създаден специално за партньорът в събитията на "Бакхус" - "Авенди", в една от най-добрите български изби - "Беса Вали".

При основното ястие нашият гост готвач бе заложил на патешко магре, приготвено по техниката су вид – готвене при ниска температура във вакуумна среда, гарнирано с гаспачо от червено зеле, грах и кореноплодни зеленчуци.

Патешките гърди са богати на желязо и са много добър източник на протеин. Затова те често са и в основата на диетата на спортистите. Червеното зеле спомага за повишаване на притока на енергия към клетките на мозъка, а червеното цвекло подобрява насищането на мозъка с кислород, разказва Николай Петров.

Здравословното изживяване е завършено с чаша прекрасно пино ноар отново на Cloudy Bay. Изплакване небцето с дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino и продължаваме към десерта.

Здравословното преживяване в никакъв случай не означава да се лишим от десерт. За финал на тази вкусна вечер шеф Петров бе приготвил не само апетитен, но и много лек и здравословен десерт - панакота от кокосово мляко. Тя бе гарнирана с натрошен морковен кекс и пикантен домашен черен шоколад. И както винаги бе съпроводена с Hennessy Fine de Coqnac.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK