Бакхус12 април 2016, 00:09 Ето и напитките на 15-тото юбилейно издание на конкурса "Ресторант на годината 2015, Бакхус, Acqua Panna&S.Pellegrino"
Acqua Panna&S.Pellegrino Партньор: Авенди
В дегустационното меню за вечерта беше включена консумация на Acqua Panna&S.Pellegrino, официалните води на Международната асоциация на сомелиерите. Профилът на двете води е изключително подходящ за дегустации с вино.Veuve Clicquot Партньор: Авенди
Veuve Clicquot е не просто шампанско, а стил на живот. Veuve Clicquot носи радост и удоволствие на целия свят със своята иновативност, креативност и малка доза лудост. С аромат на бели плодове и стафиди, ванилия и прясно изпечен козунак, перфектен баланс и изключителна първоначална свежест и сила на вкуса, Veuve Clicquot Yellow Label е толкова разпознаваемо и харесвано от ценителите шампанско.Водка Beluga Noble Ястие: Brain Inspiration Партньор: Трансимпорт
Това е водка Beluga Noble – призната в цял свят като въплъщение на високо качество. Няколко неща правят Beluga Noble толкова специална. За производството й се използва много редкият малцов спирт, вместо дестилат от обикновени зърна. Малцът придава на водката балансиран вкус без парещо усещане и сладникав послевкус. Артезианската вода се доставя от кладенец дълбок 330 м в Алтайския регион, където почвата има минерализиращ ефект. Това гарантира постоянство във вкуса и качеството. Природните съставки като екстракт от ванилия, натурален мед и оризова есенция, прявят вкуса мек, но комплексен и деликатен. Водката "почива" за период от 30 дни – техника, която не се използва в производството на обикновена водка. Резултатът е изискано и висококачествено питие в характерната бутилка с ръчно залепена риба.Zelanos Z Chardonnay Barrel 2014 Ястие: Опушена есетра Партньор: Трансимпорт
Регион: Източната част на Долината на розите, област Сунгурларе Категория: ЗГУ (защитено географско указание) Тракийската низина Район: Село Славянци, лозе – Куш Балар Реколта: 2014 Аромат: на праскова с намек на минералност Вкус: сладък на костилкови плодове с цитрусови нотки, обогатени със сладоледено-ванилови акценти Част от виното е ферментирало в нови френски дъбови бъчви Алкохол: 13,8% Разфасофка: 0,750мл.
Сомелиерът Слави Райчев описва това вино като "интензивен нос с усещане за жълта ябълка, препечен тост и кайсия. Тялото е с елегантна свежест. Усещане за деликатен дим във финала." На гала-вечерята на "Бакхус", Слави Райчев направи интересна връзка между сложното ястие на Ваня Найденова и шардонето " Зеланос", които заедно оформят съвършено балансиран вкус – талантът на младия готвач се съчетава тематично с една от първите реколти на сравнително новата изба "Зеланос".Vina Laroche - El Chaparro Pinot Noir 2013 Ястие: Крушови текстури Партньор: Трансимпорт
Винен регион: Долината Казабланка, Чили Производите: Виня Ларош Сорт: 100% Пино Ноар Отлежаване: 50% от виното отлежава в дъбови бъчви Цвят: Средо рубинено червен Аромат: Интензивен аромат на горски плодове и подправки Вкус: Балансиран, подкрепен от нежен вкус на дъб и кадифени танини на финала
Сомелиер Слави Райчев сподели с гостите на вечерята, че е бил изключително затруднен от интерпретацията на крушите на шеф Анри Донно и неговото специфично ястие. "Първото нещо, което ми дойде на ум беше, че имам нужда от един хубав пино ноар, и то в стил "Нов свят". След това вече беше лесно, защото веднага се сетих за един от най – добрите – Домейн Ларош Чили. Ако трябва да го определя с една дума – "часовникарски направено вино". Богат аромат, в който изпъква усещане за череша, ягода, кожа, и леки опушени нотки. Дълъг финал с много меки танини. И много приятен аромат, който остава в празната чаша.Chianti Classico Castello D’Albola 2012 Ястие: Трюфелови вариации Партньор: Трансимпорт
Апелация: Кианти Класико Регион : Рада ди Сиена Производител: Кастело Д'Албола Сорт: Санджовезе (95%), Канайоло (5%) Цвят: червен с тенденция към гранат Аромат: деликатен, с аромат на теменужки Вкус: добре балансиран и сух, с добра структура и кадифена текстура Отлежава 12 месеца в славонски дъбови бъчви
По думите на сомелиера на нашата специална вечеря, Кианти Класико Кастело Д`абола има деликатен и сочен нос с усещане за червени плодове, касис, теменужки и сухи листа. Мощно тяло с много плътна и сочна текстура. Виното се отличава с много дълъг и елегантен финал с добре развити танини.Esporao Reserva Tinto 2012 Ястие: Телешка млечна трилогия с артишок, коприва, син картоф и сос мадейра Партньор: Трансимпорт
Винен район: Алентежу, Португалия Производител: Хердаде До Ешпорао Сорт: Арагонеш, Тринкадейра, Каберне Совиньон, Аликанте Буше Цвят: дълбок червен цвят Аромат: интензивни аромати на подправки и сушени горски плодове, с нотки на дъб Вкус: богат и плътен, добре балансирани танини с потенциал за стареене в бутилката Подходящи храни: печено агнешко, телешко и тестени храни
Добре структурирано вино с многопластов характер и мощни танини. Плътният и богат вкус изключително допълва усещанията от вкусното телешко. Сомелиерът Слави Райчев обърна внимание, че плодовата нотка добре подчертава комбинацията от коприва, артишок и сладък картоф.Hennessy Fine de Cognac Ястие: Ябълков щрудел Партньор: Авенди
Създаден през 2002 г. Hennessy Fine de Cognac е балансиран бленд, който съчетава коняци с отличителни фини флорални нотки и деликатни плодови аромати, запазени благодарение на внимателно отлежаване. Hennessy Fine de Cognac е конякът на Hennessy, който пресъздава най-добре естествената елегантност и чистота на коняка.
Има светло-кехлибарен цвят и характерна кристална прозрачност. Ароматът му разкрива нотки на нуга и лешник. Вкусът е елегантен и мек, напомнящ леко на виенско кафе. Постепенно се разкриват и нотки на захаросани цитруси и бергамот, които преминават във фин, свеж послевкус.
Изисканият цветен и плодов характер се запазва благодарение на бъчви, в които вече са отлежавали 4-5 вида коняк. Така се избягват излишни дъбови нотки или пикантност.
Hennessy Fine de Cognac се разгръща по различен начин, в зависимост от това дали го консумирате с лед, с вода или чай, като коктейл или чист.Chivas Regal 12 y.o Партньор: Перно Рикар България
Дванайсет годишното уиски Chivas Regal се е превърнало в институция и символизира една над 200-годишна традиция.
Неговата характерна, ароматна настойка от диви билки, пирéн, мед и овошни плодове е добре позната.
Chivas Regal 12 е невероятно богат на вкусове – зрели ябълки с мед, ванилови нотки на лешник и карамел, които запазват дълго удоволствието, благодарение на продължителния послевкус.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK