Марта Румянова15 ноември 2016, 12:48 Срещите с нея ухаят на шоколад и канела. Поръсени са с кафени зърна. И са придружени от ябълков щрудел. "Виновникът" за празника на сетивата се казва Ирина Йорданова. Запознах се с нея на прага на пролетта, но есента се оказа нейната стихия. Защото тогава най-често се палят свещи и се пекат сладкиши. Поне тя така твърди. Кръщава начинанието си Gancini."Това не е е измислена дума. Значението на италиански е кукички. Нещо толкова сладко и неустоимо, че се хващаш за него като кукичка и не искаш да го пуснеш".Със сигурност така въздействат мъфините свещи – запазена марка на Ирина."Самият восък се бърка, все едно се бъркат белтъци. Бъркайки го, се изстудява бавно, в него влиза въздух и става гладка консистенция, която после минава през шприц"."От малка съм в кухнята с майка ми, непрекъснато гледаме кулинарни предавания, а после експериментираме. Често се затварям в кухнята и първо забърквам истински сладкиш, за да го видя как изглежда, после го правя на свещ. Трябва да го опитам, да усетя истинския му аромат, за да го пресъздам. ""Техниките, които използвам са изцяло взаимствани от кулинарията – шрицоване, декориране със захарни фигурки.""Често настъргвам лимонови или портокалови корички, шоколад, поръсвам с кокос или канела. Цялата тази декорация освен, че е приятна за окото, допринася за благоуханния аромат на свещта, когато тя се запали. Гоня най-реалистичното. Окото храни."Днес Ирина е натрупала достатъчно опит и го споделя с другите. Мечтае да застане в Кухнята на Рудолф и докато той бърка кекс, тя да бърка свещ. Защо не под формата на сладкиш панакота.И както за готвачите са важни съдовете, така за Ирина са важни чашите."Не харсевам свещи, които нямат съд. Често клиентите си избират свещите по чашите. Затова се свързах с Екатерина Лашова и тя вече е в процес на правене на чаши специално за мен.""Какъв аромат ще се носи от тях? На канела, портокал, ябълка, джинджифил, печена тиква с орехи и мед."Така звучи рецептата на Ирина за пълно щастие.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK