Бакхус05 октомври 2017, 15:31 Тръгнахме за Винарска изба "Едоардо Миролио", заредени с води Acqua Panna & San Pellegrino и току-що излезлия брой на вестник Капитал.
Прочетете цялата статия от преживяването тукПредястието беше вкусна и топла селска запеканка от пиперки с яйце и сирене, което си подхождаше прекрасно с Шардоне ЕМ.Основното ястие беше крехко пилешко месо филе със спанак и кедрови ядки.
Прочетете цялата статия от преживяването тукГодишният капацитет на избата е 1 милион литра, на 220 хектара се отглеждат се 15 сорта грозде, а част от продукцията се продава на други изби. Сградата е вкопана в хълма и използва естествената денивелация, което позволява на винения поток да се движи чрез силата на гравитацията.
Прочетете цялата статия от преживяването тук1000-литровите боти се използват за отлежаването на по-пивки, плодови и сочни червени вина. За разлика от бъчвите, ботите могат да издържат и до 100 години без да се сменят.
Прочетете цялата статия от преживяването тукПродължаваме с обиколката в третата зала, където протича вторичната ферментация в бутилка - минимум 2 години при постоянна температура от 12 градуса. Тук дрождите придават вкус и аромат на виното, създава се въглеродният диоксид, а дългият престой позволява той по-добре да се смеси с виното.
Прочетете цялата статия от преживяването тукСлед това, бутилките се подреждат на pupitre - специални стойки, които позволяват на бутилката да се завърти на всякакъв ъгъл - от хоризонтална до вертикална позиция, за да се съберат всички утайки в гърлото на шишето. Този процес се нарича remuage, извършва се на ръка всеки ден по два пъти. В тази фаза, виното е готово да отлежава - колкото повече, толкова по-добре. Когато е готово, гърлото на бутилката се поставя във ваничка, която достига точно до нивото на дрождите. За 10 минути при -30 градуса те се замразяват и с машина се извършва дегоржман.След обиколката дойде време и за дегустация.
Прочетете цялата статия от преживяването тукБагажът ни набъбна с 16 кашона вино, с които ще дочакаме следващото издание на Бакхус Вино Ден. Засега казваме чао и благодарим на Едоардо Миролио за гостроприемството.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK