"Всичко е загубено": Бившите партньори в управлението започнаха да поставят условия за бъдещ кабинет

Михаил Стоянов 26 април 2024, 11:03

ГЕРБ не иска с "Продължаваме промяната - Демократична България", но не се отказва от ДПС. "Продължаваме промяната - Демократична България" не иска с ДПС, но не изключва ГЕРБ за бъдещи преговори. ДПС пък се вижда като балансьор, но отхвърли "Продължаваме промяната - Демократична България". Така може да се обобщи резултатът от вчерашното отстраняване на председателя на парламента Росен Желязков и как това ще повлияе на разговорите между политически сили за бъдещо мнозинство в Народното събрание след предсрочните избори през юни.

Въпреки че само до преди два месеца ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" управляваха заедно, макар и без коалиционно споразумение, към днешна дата това изглежда напълно невъзможно. Или поне по думите на техни представители. Като кулминация на разлома в отношенията им може да се приеме отстраняването на Желязков от поста, но постоянното включване на ДПС в разговора за бъдещото управление показва, че именно Движението за права и свободи и коя политическа сила е по-близка с него отдалечи двете партии една от друга.

Абсолютно всичко е загубено

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли всякаква възможност за бъдещи разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България". По думите му доскорошните му партньори във властта не трябвало да инициират отстраняването на председателя на парламента. Затова той обяви, че вече се е очертала нова коалиция между партиите, които гласува за свалянето от поста на Желязков.

"Вчера те ("Продължаваме промяната - Демократична България" - бел. ред.) посяха такъв вятър, че бурята няма да ги подмине. Абсолютно всичко е загубено. Те трябваше да подкрепят своите колеги и приятели, а не да се съешават с "Възраждане" и да им сядат в скута", каза Борисов.

Той не коментира възможността за общо управление с ДПС, като подчерта, че всичко зависи от резултата на изборите. Според него е напълно възможно да има нови политически субекти в бъдещия парламент, като посочи включването в кампанията на Ваня Григорова, която загуби с малко гласове разлика балотажа кметските избори в София. По думите на Борисов "тя е реалният победител" в местния вот. Лидерът на ГЕРБ не изключи и възможността партията му да спечели убедителна победа, която да я улесни при бъдещи преговори за кабинет. Той предупреди политическите си опоненти да не го използват в предизборната си кампания.

"Когато някой си прави предизборна кампания на мой гръб, трябва да знае, че той е голям и хлъзгав. Много се катериха по него и много падаха", каза още Борисов.

Пред "Нова телевизия" депутатът от ГЕРБ Даниел Митов също се опитваше да избегне отговор на въпроса дали партията му би разговаряла с ДПС за общо управление, след като се отказва от такова с "Продължаваме промяната - Демократична България". Той не видя проблем и в това, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски".

"Все още нямаме резултати от изборите, за да започнем разговора с кого ще управляваме. След изборите се вижда с кои партии и по кои теми имаме съвпадения. За българския политически живот е важно какво са решили избирателите, а не толкова дали някой лидер на партия е в "Магнитски", добави Митов.

Вратата е отворена за ГЕРБ, но не и за ДПС

От своя страна представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" не изключиха възможността отново да управляват заедно с ГЕРБ, но поставиха условие - пълно разграничаване от ДПС и подписване на документ за реформи. Началникът на кабинета на Кирил Петков като премиер Лена Бориславова каза пред Би Ти Ви, че коалицията "под никаква форма" няма да води разговори с ДПС след изборите. Тя призна и за грешка при формирането на т.нар. сглобка с ГЕРБ за кабинета "Денков - Габриел".

"Влязохме в тази сглобка, но не оценихме колко зависими са ГЕРБ от ДПС. Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски. Дори Христо Иванов, който е с дълъг опит в политиката, е изненадан колко силна е тази зависимост. Пеевски не е готов за нашите реформи, а ние отказахме да гарантираме квота на ДПС в регулаторите и държаните институции", допълни Бориславова.

Тя добави, че ако Борисов поеме и спазва ангажимент за независими конкурси за членове на регулаторите, което определи като най-големия страх за него и Пеевски, тогава можело да се обсъди общо управление.

"ГЕРБ ще се освободят от ДПС, като подпишат реформите, които предлагаме", добави Лена Бориславова.

Самият Петков коментира в кулоарите на парламента, че "Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава като воденичен камък". "България не може да има нормално управление оттук нататък, ако тази зависимост на Борисов от Пеевски не се прекъсне", посочи той.

В по-шеговит стил депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков изказа пред "Нова телевизия" сходно мнение.

"Диалогът беше взривен от ГЕРБ заради липса на базово съгласие по националните интереси. "Продължаваме промяната - Демократична България" не иска на ГЕРБ зестрата. Те искаха да включат трети партньор в управлението, без да е нужно. Вратата към ГЕРБ е отворена, но двама души, които са по-едри, трудно могат да влязат", каза Божанков.

Пеевски иска да е балансьор, но без "Продължаваме промяната - Демократична България"

И от ДПС се включиха в разговора за бъдещото управление. Подразнен от нападките към партията му и постоянното намесване на името ѝ в разговорите за кабинет след изборите, Пеевски заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че е дошъл краят на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Всички си говорят, но откъде знаят ние какво искаме. Може пък аз да застана между тях (бел. ред. между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България") и да направя баланса да не могат да откраднат държавата Кирил Петков и компания. Със сигурност няма да позволя да разбият службите и правосъдната система", обяви Пеевски.

Съпредседателкят на ДПС нападна остро Петков, като заяви, че след изборите "като един сладък пудел ще драска и скимти на вратата в Банкя, за да влезе в кучкарника на Борисов". Въпреки че предрече края на коалицията, той си остави вратичка за тяхно участие в следващия парламент, но като "част от кучкарника" на лидера на ГЕРБ.

"Тези хора не могат нищо друго да направят, освен да скимтят и да се молят на Борисов. Този проект приключи. Ако тези хора, каквото видяхме, са ограбили парите на нашите близки и те да не могат да живеят достойно, няма как да работим с тях", добави Пеевски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK