Кабинетът "Главчев" в действие: над 40 смени върнаха кадри на Радев, ГЕРБ и ДПС във властта

Йорданка Веселинова 27 април 2024, 09:09
Димитър Главчев

Още с встъпването си в длъжност на 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев започна смени по всички нива на властта, като за първите три седмици над 40 души бяха освободени и заменени с предпочитани от новото управление хора. Рокадите са в различни сфери - от изпълнителната власт до енергетиката и спецслужбите. Чистка имаше дори сред министрите - след едва няколко дни в състава на правителството, от "Дондуков" 1 си тръгнаха Кирил Вътев и Стефан Димитров.

На постове в управлението на държавата бяха възстановени множество кадри на ГЕРБ и ДПС. Сред назначенията са и фаворити на предходните служебни правителства, които бяха назначавани от президента Румен Радев. Такива са новият зам.-министър на иновациите Красимир Якимов (началник на кабинета на служебния министър на иновациите Александър Пулев в правителството на Гълъб Донев), Лазар Лазаров - бивш служебен социален министър, сега заместник във ведомството, и Георги Тахов - директор на Държавен фонд "Земеделие" по време на служебната власт, който пое едно от най-ресурсните министерства - земеделското (с бюджет от около 3 млрд. лв).

Промените идват, въпреки упорито повтаряната заявка на премиера, че "основната задача на правителството ще е провеждането на честни и свободни избори". Теза, декларирана и когато министърът, отговорен за премахването на машинния вот миналата есен, беше назначен в същото ведомство като зам.-министър.

Как Главчев се оказа единствен "дипломат"

В първата седмица на кабинета бяха сменени зам.-министрите на външните работи Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова с Мария Ангелиева (бивш депутат от НДСВ), както и полковник Невяна Митева (кандидат за вицепрезидент на издигнатия от ГЕРБ Анастас Герджиков през 2021 г.). Ангелиева има скромен дипломатически опит, а Митева - никакъв.

Единственият дипломат в целия служебен кабинет се оказа Меглена Плугчиева, назначена за съветник по въпросите на външната политика. Тя е депутат в три парламента и вицепремиер по еврофондовете в правителството на Сергей Станишев, след което поема назначения като посланик последователно в Германия, Швейцария, Лихтенщайн и Черна гора. На 23 април Плугчиева подаде оставка като съветник. Решението ѝ дойде ден, след като Димитър Главчев сам оглави Външно министерство, въпреки нейните публични заявки, че за поста е подходящ човек, който не е "политически украсен" и има "управленски, политически и дипломатически опит".

Главчев се опита да възстанови равновесието във ведомството, като назначи незабавно за зам.-министър на външните работи Иван Кондов, а Светлан Стоев за главен секретар. И двамата са с кариера във ведомството и бяха министри в различни служебни правителства на Румен Радев.

Кой дава съветите

В съветническия кръг на премиера също попаднаха хора, чиято професионална биография е свързана с ГЕРБ, ДПС и Румен Раден. Кирил Ананиев, който беше в челните редици на финансовото министерство при управлението на Бойко Борисов, а впоследствие беше депутат от ГЕРБ, съветва премиера по финансовите въпроси. За неговото назначение, както това на Плугчиева, се разбра от медийни публикации, а не от съобщение на правителството. Информация за съветниците на премиера липсва и от електронната система на държавната администрация, а до приключването на текста от Министерски съвет не отговориха на въпрос на "Дневник" кои са другите назначени съветници на премиера.

Главен секретар на Министерския съвет е бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. За назначението ѝ се разбра от внесен в парламента законопроект с нейния подпис. Козарева оглави ключовата агенция през 2018 г. по предложение на лидера на "Атака" Волен Сидеров - тогава коалиционен партньор на ГЕРБ. Неофициално тогава политици коментираха, че зад кандидатурата ѝ всъщност стои Делян Пеевски от ДПС. Козарева е освободена през 2021 г. от служебния кабинет на Стефан Янев.

В политическите кабинети на министрите също има любопитни нови попълнения. Като Теодора Табакова, началник на кабинета на здравния министър Галя Кондева. Табакова бе на същия пост при Костадин Ангелов от ГЕРБ и е сочена като доверен негов човек още от времето, когато Ангелов оглавява Александровска болница.

Ред и във втория ешелон

Скоростни смени текат и във втория ешелон. Част от новоназначените зам.-министри са с дълго политическо минало, като обичайно детайлите за него са спестени в официалните съобщения на пресслужбата на Министерски съвет за назначенията.

Бойко Пенков се върна в Министерството на здравеопазването, след като бе освободен преди няколко месеца от Николай Денков. Пенков е зам.-министър при Бойко Борисов, Пламен Орешарски и Георги Близнашки. Георги Самандов, бивш народен представител и съучредител на "Български възход" на Стефан Янев, стана зам.-министър на енергетиката.

Зам.-министър на туризма е Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) - една от организациите, които публично заставаха зад ГЕРБ и Бойко Борисов след пандемията от COVID-19, по време на която ДДС за ресторантьори и доставчици на кетъринг услуги бе намален на 9%. По-късно БАЗ редовно влизаше в сблъсъци с бившия финансов министър Асен Василев. Във финансите също има нов зам.-министър - това е Мартин Дановски, който съветваше Томислав Дончев във времето му като вицепремиер в кабинетите "Борисов".

Единственото министерство с успешна ротация

Министерството на електронното управление, което е ключово за провеждането на изборите се оказа единственото, в което имаше "ротация". Бившият министър Александър Йоловски остава във ведомството - първоначално той бе назначен от служебния министър Валентин Мундров (доскоро негов заместник -б.а.) за съветник, а на 16 април с решение на Димитър Главчев стана и зам.-министър.

Йоловски бе сред главните герои в казуса с премахването на машинното гласуване за първия тур на местните избори през 2023 г., когато отказа да подпише удостоверяването на съответствието на машините за гласуване. По-късно той заговори за упражняван върху него натиск от Кирил Петков и Божидар Божанов. След това Софийската градска прокуратура започна разследване за заплахи срещу него, като тогава му беше назначена и охрана (Протоколът от този разпит "изтече" в някои сайтове преди дни - б.а.). От есента на 2023 г. насам бившият премиер Николай Денков многократно искаше да смени Йоловски, както и Калин Стоянов в МВР, но и зад двамата министри винаги заставаха Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Освободени за полицейско насилие се върнаха в МВР

Още в първия си ден кабинетът поиска оставката на вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Той бе сменен с указ на президента, като длъжността временно ще се изпълнява от заместника му Димитър Кангалджиев. Последва и чистка на зам.-министрите - набързо бяха освободени кадрите на "Продължаваме промяната" Кирил Ценкин (бивш служител на НСО, отговарял за охраната на Кирил Петков) и Ивелина Дундакова (по време на преговорите около ротацията тя беше обсъждана за вътрешен министър).

На тяхно място бяха върнати Стоян Темелакиев и Тони Тодоров. Темелакиев бе освободен от Денков заради полицейското насилие на протеста на БФС. Тодоров пък бе началник на в Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) по време на летните протести от 2020 г., когато полицаи биха мирни протестиращи в района на сградата на Министерския съвет.

Седем сменени областни управители

Кабинетът "Главчев" взе дежурното решение за смяна на областния управител на Бургас, като на поста отново бе назначена Мария Нейкова, на мястото на Пламен Янев. Нейкова вече два пъти е била областен управител на Бургас - и двата пъти при назначаването на служебно правителство - от май 2021 г. до януари 2022 г. и отново от август 2022 г. до юли 2023 г. Тя също е била областен управител на Стара Загора от 2001 г. до 2009 г. На парламентарните избори през 2009 г. беше кандидат за депутат с листата на НДСВ.

В петък, 26 април, правителството смени още шестима областни управители, като с постовете си се разделиха Виктор Стойчев - областен управител на Ловеч, Данаил Ковачев -на Русе; Минчо Йорданов - на Силистра; Маринчо Христов - на Сливен, Юлиан Леков на Софийска област и Вяра Тодева - бившият областен управител на София.

Поискани и отказани оставки в здравеопазването

Първата работа на служебният здравен министър д-р Галя Кондева бе да отмени заповедта за уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, който беше отстранен от здравния министър в правителството на Николай Денков Христо Хинков през декември 2023 г. заради нарушения с обществени поръчки, констатирани при одит на Министерството на здравеопазването. Директорът на "Пирогов" обжалва освобождаването си. Междувременно оставката му бе поискана и от фондация" Даная", която настоява за независима проверка за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в "Пирогов" през май 2023 г.

В същия ден започнаха и рокадите в здравеопазването. Това стана с демонстративното премахване управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, чиято оставка бе гласувана в парламента от ГЕРБ, ДПС и БСП, въпреки че бе оттеглена. Придвидливо подуправителят на касата Момчил Мавров, който е номинация на ГЕРБ, ден по-рано оттегля оставката си. Така след гласуването в парламента и по решение на Надзорния съвет на НЗОК Мавров застава начело на касата, която за тази година управлява бюджет от 8 млрд. лв. Седмица по-рано кабинетът смени представителите на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, като на местата на Михаил Околийски, Илко Гетов и Георги Клисурски бяха назначени Петко Стефановски, Иванка Динева (издигната от ГЕРБ през 2023 г. за председател на НЗОК) и Стефан Белчев.

Разместване в регионалното развитие

В първата седмица на кабинета министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова уволни председателя на управителния съвет на АПИ Ясен Йорданов. Освободен бе и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Деляна Панайотова, като на нейно място е назначена Лиляна Петрова. Смените идват на фона на политически сблъсъци около служебния министър - в началото на миналата седмица Бойко Борисов заяви, че Коритарова е човек кадър на "Продължаваме промяната", тъй като е майка на Кристиян Христов - кмет на столичния район "Подуяне". Христов е номинация на "Спаси София", а бившият регионален министър Андрей Цеков освобождава Коритарова две седмици след встъпването си в длъжност.

Докато вървят политически престрелки, в парламента бяха прокарани набързо промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се дава възможност оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционни проекти с национално и регионално значение да се прави в двойно по-кратки срокове. През преходните и заключителните разпоредби пък сроковете на валидност на вече влезлите в сила решения беше удължен на 10 години.

Пренареждане и в енергетиката

Eнергетиката също не бе подмината от чистките и в последните няколко дни бяха направени редица смени на ключови позиции. Директоръта на "Булгаргаз" - Деница Златева е подала оставка и на нейно място е назначен Веселин Синабов, който досега бе в ръководството на газовото дружество. Освен това от Съвета на директорите на "Булгаргаз" са освободени Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева. На техните места влизат Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски.

От началото на миналата година с ново ръководство е и "Мини Марица - изток" ЕАД, като с решение на съвета на директорите на БЕХ за нов изпълнителен директор е назначен Тодор Тодоров, който заменя освободената Илза Чинкова. Националната електрическа компания (НЕК) също не бе подмината - Съветът на директорите на НЕК освободи Момчил Ванов, на чието място влиза Деян Иванов. Свилен Спасов е освободен като член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, като на негово място влиза Георги Добрев. Друга рокада има и в Надзорния съвет на ICGB - компанията, оператор на газовата връзка с Гърция, като на мястото на Момчил Ванов влиза Румяна Петрова.

Промяна и в агенцията за сигурност

От миналата година "Продължаваме промяната - Демократична България" настоява за реформа в службите и смяна на ръководството им. Такъв ангажимент бе поет и в т.нар. "джентълменско споразумение", с което бе скрепен ротационният кабинет "Денков-Габриел". Впоследствие обаче ГЕРБ и ДПС се отказаха от тази задача с аргумента, че по време на война не може да се подменя ръководството на службите, на което , по думите на Борисов и Пеевски, международните партньори имали доверие.

Тази максима изглежда е валидна и за служебния кабинет на Димитър Главчев. В службите за сигурност засега е спокойно и масови уволнения няма. С едно изключение от първата седмица, когато Петър Петров бе освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Петров е бивш депутат от "Продължаваме промяната". Другият зам.-председател Деньо Денев ( номинация на ГЕРБ) запази поста си. На 12 април съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков заяви, че причината за оставането на Денев е съдействието му в акцията срещу машинното гласуване миналата есен и това, че той е бил човекът, проверяващ наложените на Делян Пеевски санкции по закона "Магнитски".

Смените по дати

Ето как, според официалните съобщения, вървяха смените по дати дотук:

  • 9 април - Живко Коцев - главен секретар на МВР; Петя Банкова - директор на Агенция "Митници"; Георги Клисурски - зам.-министър на финансите;
  • 12 април - Ясен Йорданов - председател на УС на АПИ; Деляна Панайотова - началник на ДНСК; Тихомир Стойчев - зам.-министър на външните работи; Елена Шекерлетова - зам.-министър на външните работи; Кирил Ценкин - зам.-министър на МВР; Ивелина Дундакова - зам.-министър на МВР; Юлия Ковачева - зам.-министър на правосъдието; Емил Дечев - зам.-министър на правосъдието;
  • 15 април - Сава Драгунчев - изпълнителен директор на Национален фонд "Култура";
  • 16 април - Александър Йоцев - зам.-министър на земеделието и храните; Георги Тошев - зам.-министър на земеделието и храните; Владя Борисова - председател на Патентното ведомство; Станимир Георгиев - зам.-министър на отбраната; Елка Налбантова - зам.-министър на труда и социалната политика; Михаил Околийски - зам.-министър на здравеопазването; Илко Гетов - зам.-министър на здравеопазването; Чавдар Георгиев - зам.-министър на културата; Ирена Димитрова - зам.-министър на външните работи; Генка Петрова-Ташкова - зам.-министър на образованието и науката; Ивайло Шотев - зам.-министър на икономиката и индустрията; Ирина Щонова - зам.-министър на икономиката и индустрията; Иво Кацаров - зам.-министър на младежта и спорта; Даниела Дашева - зам.-министър на младежта и спорта;
  • 19 април - Гинка Машова - зам.-министър на труда и социалната политика; Виктор Стоянов - зам.-министър на културата; Мариета Георгиева - зам.-министър на образованието и науката; Марин Гиков - зам.-министър на иновациите и растежа; Николай Сиджимов - зам.-министър на околната среда и водите; Николай Найденов - зам.-министър на труда и социалната политика; Пламен Янев - областен управител на Бургас.
  • 22 април - Илка Димова-Мазгалева - директор на Агенцията за държавна финансова инспекция;
  • 25 април - Николай Николов - зам.-министър на енергетиката;
  • 26 април - Виктор Стойчев - областен управител на Ловеч; Данаил Ковачев - областен управител на Русе; Минчо Йорданов - областен управител на Силистра; Маринчо Христов - областен управител на Сливен, Вяра Тодева - областен управител на София; Юлиан Леков - областен управител на Софийска област.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK