НАСА показа анимация на спътника на Юпитер Йо, направена по снимки от сондата Juno

Дневник 27 април 2024, 08:10

Изборът на редактораУчените от мисията на НАСА до Юпитер Juno трансформираха данните, събрани по време на две скорошни прелитания на спътника Йо в анимации.

Juno премина изключително близко до Йо през декември 2023 г. и февруари 2024 г., приближавайки на около 1500 километра от повърхността и получи първите изображения в близък план на северните ширини на луната на Юпитер.

Локи Патера е почти гладко като стъкло езеро от охладена лава. Снимките са направени от камерата JunoCam. С множество острови във вътрешността си Локи е падина с дължина 200 км, пълна с магма и обградена с разтопена лава,

"Йо просто е осеяна с вулкани и ние хванахме няколко от тях в действие", разказва Скот Болтън, главен изследовател на Juno. "На снимките на Локи Патера има невероятни детайли, показващи тези луди острови, вградени в средата на потенциално магмено езеро, обградено с гореща лава. Огледалното отражение, регистрирано от нашите инструменти на езерото, предполага, че части от повърхността на Йо са гладки като стъкло, напомняйки на вулканично създаденото обсидианово стъкло на Земята."

Другата анимация е на планината на Йо, наречена Стипъл. Едната страна на планината е в сянка защото само тя е осветена, когато е снимана от JunoCam.

Юпитер вероятно е първата планета, която се е формирала в нашата система и съдържа по-голямата част от космическия газ и прах, които не са включени в Слънцето.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK