С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дванадесетте готвачи на "Бакхус": Валери Нешов

Ана Коджаиванова
17 Октомври 2014, 19:03
Share Tweet Pin it Share

За него се разчу истински през 2002 г., когато оглави емблематичния "Отвъд алеята, зад шкафа" на бохемската софийска улица "Будапеща". Същата година ресторантът взе голяма награда на конкурса на "Бакхус" и четири поредни години бе избиран за Ресторант на публиката.

Днес Валери Нешов е първият, за когото се сещаме, когато става въпрос за автентични български храни и продукти. Той не пести енергия и усилия, за да представя и популяризира забравените вкусове на крокмач, напфавок, еленски бут, лофантов мед - било чрез малкия екран, било на презентации, коктейли или сред колегите си. 

Опороченият вкус на индустриално произвежданата храна му е болна тема, лесно може да го ядосате, като сравните вкуса на българския овчи кашкавал с този на пекорино.  Но признава, че по-младите просто няма откъде да познават овчия кашкавал, който той има предвид – направен от мляко и закваска и отлежавал девет месеца. 

Нагласата на търсач на местни кулинарни съкровища у Валери Нешов датира отпреди модата на локаворизма, пък и според него само допреди три-четири поколения тук се е ядяло точно по този начин - сезонно и локално.

БАКХУС 150 можете да намерите в специализираните вериги Inmedio и Relay, в CASAVINO, във веригите хипермаректи Кауфланд, Билла, Пикадили и Фантастико, както и в бензиностанции OMV. Списанието може да бъде купено и онлайн на bacchus.bg/150 или тук:

                                     Image and video hosting by TinyPic

Share Tweet Pin it Share

Реклама »