С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

The BG Food-Blogging

текст Силвия Тулева
24 Ноември 2010, 12:52
Share Tweet Pin it Share

Вкусно с Йоли

  • снимка: yoli-www.blogspot.com


http://yoli-www.blogspot.com/

"Вкусно с Йоли" няма точно определена тематика, но пък акцентът тук е на "вкусно" във всичките му проявления. Смесване на типични български продукти с екзотични съставки, сладко със солено, традиционно с модерно, класика и фюжън и всичко това, поднесено с фина еклектика.

Човекът зад блога: Йоланта Делибозова

Къде живеете: София

Професия:
Класически музикант

Блогът за вас е:
Удоволствие.

Любимо ястие/продукти:
Морска храна, абсолютно всякаква - от водорасли до морски продукти.

Какво никога не бихте сготвили/ли:
Грис и всичко с него. Не го обичам от дете. Попара също.

Как решавате какво да сготвите:
Съвсем спонтанно. Каквото ми хрумне. Рядко готвя по план.

Най-странното нещо, което сте готвили:
Сос за месо с шоколад.

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Консерва корейски копринени буби.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали,

учудващо добра: Пържен патладжан в шоколад - яла съм го в Италия, много е разпространен там.
учудващо лоша: Сладолед с вкус на трюфели.

Твоят специалитет:
Няма нещо определено. Обичам да готвя всичко - от предястия до десерти.

Любима придобивка в кухнята:
Любим уред ми е миялната машина. Нови придобивки... само съдове, нищо сериозно.

Коя подправка ви описва най-добре:
Мента

Римската кухня

  • снимка: drago-roma.blogspot.com


http://drago-roma.blogspot.com/

Това е римската експериментална кухня на Драгомир Иванов, където той готви най-вкусното от Апиций и De Re Coquinaria. Марк Гавий Апиций е изтъкнат древноримски гурме гуляйджия, живял през І век, а неговата книга De Re Coquinaria е една от най-старите запазени готварски книги в историята на човечеството. Въпреки че около авторството на Апиций се водят доста научни спорове, едно е безспорно – книгата разкрива тайни за невероятни вкусови наслади. А Драгомир ги поднася със забележителни снимки. Тук е място за месни специалитети – пилешко, свинско, телешко, с хрупкави корички и ароматни сосове, достойни за древноримски гуляи. Но това съвсем не е всичко.

Човекът зад блога: Драгомир Иванов

Къде живеете: Балве, Германия.

Професия:
Качествен контрол.

Блогът за вас е:
Това, което не мога да запазя само за себе си.

Любимо ястие/продукти:
PVLLVM NVMIDICVM (Apicius VI, 9, 4) или "Нумидийско пиле" по римски. Една неочаквано вкусна експлозия на фини вкусове с първата хапка.

Какво никога не бихте сготвили/яли:
Мисля, че тези въпроси отпадат. Винаги съм бил достатъчно любопитен, за да опитам.

Как решавате какво да сготвите:
Чакам първо да му усетя вкуса и да преглътна.
Най-странното нещо, което сте готвили: SVMEN (Apicius VII, 2, 1), или свинско виме на скара в едно древноримско сосче. Всъщност на вкус се оказа не чак така странно, но за това пък името почти винаги стряска.

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Асант (асафотида) е сравнително нова подправка в експерименталната ми кухня. Използвам я като заместител на силфиум - една много ценена навремето, но отдавна вече изчезнала старогръцка и древноримска подправка.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали:
PEPONES ET MELONES (Apicius lll, 7) Ами да, пъпеши и дини, полети с рибен сос, мед, оцет и пасум (пасирани стафиди с вино). Към тях по една щипка асант и черен пипер, и пресни листенца ароматно освежаваща мента.
учудващо добра: Пъпешите с горното сосче. След първия шок устният апарат неочаквано се отпуска и от приятно учудване започва предпазливо дори да примлясва.
учудващо лоша: Динята с горното сосче. Въпреки голямото ми желание не успях да й свикна.

Вашият
специалитет: Свински врат, печен на сол. Голямо парче месо, обилно намазано с люта горчица и усърдно поръсено със сухи зелени подправки. Пече се върху едно кило сол и е точно толкова вкусно, колкото бързо.

Любима придобивка в кухнята:
Най-новата е един кухненски робот, все още седящ неупотребяван в ъгъла. Първоначалното въодушевление отдавна премина и сега отново се чудя в кой шкаф да го скрия.

Коя подправка ви описва най-добре:
Влюбен съм в ментата. Ароматна, свежа и силна, но нежна и вкусна. С нея никога не е скучно, но дали аз искам да бъда мента е вече нещо съвсем друго.

Кулинарно – в кухнята с Йоана

  • снимка: kulinarno-joana.com


http://www.kulinarno-joana.com

Дълги разкази и грабващи лични истории, свързани с храната, нейното приготвяне и споделяне. Човек се зачита неусетно и Йоана му става толкова симпатична, че има чувството, че я познава отдавна. После продължава все така спонтанно да се връща пак и пак, жаден за нови истории и кулинарни приключения.

Човекът зад блога: Йоана Петрова

Къде живеете: София

Професия:
Сладкар
Блогът за вас е: Хоби, място за споделяне, развитие, научаване на нови неща от съмишленици.

Любимо ястие/продукти:
В различните сезони обичам различни неща, но като цяло обожавам средиземноморската кухня. Любимите ми продукти през този сезон (есен) са тиква и праз. Много обичам печени картофи с чесън и салвия и всякакви миризливи сирена..

Какво никога не бихте сготвили/яли:
Бих опитала всичко, което става за ядене. Чак тогава мога да преценя дали ми харесва или не. Любопитствам към всичко, като се старая да избягвам
полуфабрикати и изкуствени храни. Скоро опитах естествения природен подсладител стевия. Разбира се, не на прахче, а живо листо. Толкова е сладко, че чак ти загорчава.

Как решавате какво да сготвите:
Обикновено се вдъхновявам от сезона. Понякога, докато обикалям из пазара, гледайки зеленчуците, сглобявам вечерята. Пътуването из страната и навън също много ме вдъхновява. Чета много кулинарна литература и следя много кулинарни блогове. Ако нещо ми стане интересно - приготвям го.

Най-странното нещо, което сте готвили:
За мен няма странни неща. Има интересни и любопитни неща. Ако в България не се използва често или никак кориандър например, това не означава, че подправката е странна. Просто не сме свикнали с нея. В този ред на мисли, често готвя "странни" неща.

Най-редкият продукт в кухнята ви:
Скоро си взех асафетида - смола със силен аромат на чесън и лук. Използва се като подправка в аюрведа. Друго интересно нещо са подправките кюбеб и нигро пепър - и двете са ми донесени от чужбина и са доста пикантни.

Най-невероятната комбинация, която сте опитвали,

учудващо добра: Винаги се удивлявам колко добре се съчетават плодовете с нещо солено, като типичен пример е пъпеш с прошуто. Последното такова нещо, което приготвих, е фурми, пълнени със синьо сирене и орехи.
учудващо лоша: Не съм попадала на такава.

Вашият
специалитет: Във всяко нещо мога да добавя нещо от себе си и то да се превърне в специалитет. Нужни са фантазия и опит. А иначе моят специалитет са курабийките (дребни сладки). Във всякакви вкусове и аромати.

Любима придобивка в кухнята:
Нож - хубав нож. И тирбушонът за вино.

Коя подправка ви описва най-добре:
Мисля, че съм смесица от подправки. Не бих могла да бъда само една, защото не съществува такава, която да ме оприличи. В различни ситуации проявявам различен характер (привкус). Нека смеся сладка ванилия със свеж лимон и малко лют пипер.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    04, 11, 08 Юли 2013, 04:11

    браво

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    ! Оценка
    -1
  • Anonymous
    Ани
    16, 25, 06 Декември 2010, 16:25

    Браво! Чудесна статия!

    Следя от година и нещо 6 от блоговете и се радвам, че ме запознахте с 4 нови... а там може да открия и още и още! Успех и голямо "Бваво" на всички!

    ! Оценка
        +2

Реклама »