Актуално - Вино на годината

Оценяваща комисия за финалния етап на конкурса "Българско вино на годината" 2008

Бакхус 30 октомври 2007, 15:19

Комисията, която определи вината в конкурса "Българско вино на годината" 2008 от 1-во до 20-то място, се състои от 8 български и чужди експерти . Председател на комисията е Стивън Спъриър. Останалите членове на комисията са разделени в две категории - съдии и арбитри. Председателят и съдиите оценяват вината по 20-точковата система. Арбитрите нямат право да дават числени оценки на вината. Те имат само експертно мнение.


Стивън Спъриър (председател на комисията) е един от най-уважаваните корифеи в областта на виното днес. Роден е през 1944 г. във Великобритания. Автор е на специализираното издание за вино Decanter и съавтор на редица книги, засягащи проблемите на винения свят. Той е сред първите международни експерти, които оцениха високо българските вина. Става световно известен с това, че през 1976 г. организира във френската столица дегустацията, известна като "Парижкото възмездие". На нея калифорнийски вина получават по-високи оценки от легендарни френски производители.

Мария Ксантопулу (съдия) е гръцки енолог. Работила е дълги години за най-големите и известни изби в южната ни съседка - Tsantali, Porto Carras, Kir Yanni, Achaia Clauss и др. Живее и работи в Солун, където от 2004 г. насам е сред основните организатори на международното винено състезание Thessaloniki Wine Contest.

Руи Фалкао (съдия) е роден и живее в Лисабон, Португалия. Той е сред най-известните винени журналисти в Европа. Член е на дегустационните комисии на повечето престижни винени конкурси на Стария континент - във Верона, Бордо, Солун и др. Автор е на няколко специализирани книги за виното, както и на годишния гайд на португалски вина. Сътрудник на водещото винено списание Blue Wine и колумнист в най-четените лисабонски вестници - Publico и OJE. Фалкао е пълноправен член на FIJEV (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Vin).

Ариго Депаоли (съдия) e роден в Трентино, Италия. Учил е лозаро-винарство в института San Michele All'Adige и в Университета в Падуа. Работил е като асистент енолог в Tenuta di Valgiano (Лука, Тоскана) от 1999 до 2002. От 2002 до 2006 е главен енолог в Badia di Morrona (Пиза, Тоскана). През 2001 е асистент енолог в Brokenwood, Австралия, а през 2006 се завръща в страната на същата позиция, но в Yerring Station. От 2006 е президент на дегустационната комисия към Търговската камара на провинция Пиза.

Яна Петкова (съдия) е Магистър на виното от Австрийската Винена Академия, създател на сайта www.vinoto.com. Яна е винен консултант, основател е на клуб "Винен наблюдател", постоянен член на дегустационните комисии на "Бакхус" и "Винен индекс", лектор и преподавател на курсове по дегустация.

Любомир Стоянов (съдия) е Maitre d'hotel на ресторант "Мусала палас". Носител на титлата "Най-добър сомелиер на България" за 2007 г. Любомир Стоянов е възпитаник на Холандския колеж в Албена. През 2000 г. става първият българин шеф сомелиер в круизна компания Renaissance. След това работи в Radisson Seven Seas - шестзвездна круиз компания, за да се върне по-късно във Варна, където работи и до днес в "Мусала палас" - "Ресторант на годината Бакхус - Chivas Regal" 2006.

Юлия Костадинова (арбитър) е сред създателите на конкурса "Българско вино на годината". Тя е основния винен редактор на "Бакхус" от първия брой на списанието. Отговаря за месечните дегустации на изданието. Редовен участник в дегустационните комисии на престижни международните винени конкурси - във Верона, Солун и др.

Емил Коралов (арбитър) е създател, дългогодишен издател и понастоящем директор специални проекти на сп. "Бакхус". На страниците на изданието са публикувани десетки негови статии на винени теми. Заклет ценител, той трупа методично познанията си в областта на виното чрез четене, дегустации и винени пътувания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK