Хора

Неустоимата фермерска вечеря на Тина и Кевин

Бакхус 25 септември 2016, 17:57
След лятната ваканция инициативата на сп. Бакхус – "Вечери на любителите готвачи", откри новия си сезон с една от най-симпатичните, интересни и вдъхновяващи двойки, които някога са ни гостували. Тина и Кевин са от Великобритания, но настоящият им адрес е в техния Cottage Farm в самоковското село Алино.
Историята им е повече от интригуваща. Кевин има зад гърба си кариера като военен инженер в Британската армия, благодарение на която на практика е обиколил света. Решението му да завърши право и да стане преподавател в университета го среща с колежката му Тина, която става негов партньор в живота. А и в приключението, наречено Cottage Farm - една почивка в България преди 9 години преобръща живота им и те решават да изоставят уреденото си градско битие и да започнат начисто – с чиста храна и всеотдайна работа в устойчивата ферма, която създават.
Работата във ферма е трудоемка и предизвикателна, но удовлетворяваща. Тина и Кевин отглеждат изцяло органични продукти. Животните живеят свободно и на широко без употреба на хормони или антибиотици. Двамата упорито развиват farm-to-table културата, в основата на която стоят сезонни, качествени, пресни и местни продукти директно от производителя. Именно с такива продукти е изпълнена и тяхната Cottage Farm вечеря. За пореден път тя бе любезно домакинствана от демонстрационния ресторант ShowHow на нашите партньори от "Томеко".
Този път вечерята в духа на философията на бавното хранене и бавния живот бе партнирана и от инвестиционната компания BLD и нейния тематичен проект Sofia Slow Life District – жилищен комплекс, близо до града, но и сред тишината и спокойствието на природата.
Стартираме с крекер и домашно приготвено прошуто. То е направено от добре узрелия бут на отгледано във фермата прасе и се топи в устата. "Първата ни задача рано сутрин е да нахраним прасетата, защото в противен случай вдигат шум до Бога", разказва шеговито Кевин. Затова и нашата вечеря започва именно с този деликатес. Пушената пъстърва – единственият продукт във вечерята, който не е отгледан във фермата на Тина и Кевин е направена на мус заедно с хряна. С малко ситно смлени лимонови корички за акцент, резултатът е богат, интересен и прекрасно допълващ се микс от вкусове, които отварят апетита. Салцата към кростините, разбира се, е от градински домати. Продължаваме с предястието - пушена пъстърва и мус от хрян, сервиран върху хрупкави кростини. Предястието е комбинирано с прекрасното Еленово Шардоне 2013 на изба Едоардо Миролио, която бе и партньор на вечерята. Това е комплексно и богато вино е елегантен и добре интегриран дъб, което се съчетава изключително успешно с пушената пъстърва и дава завършеност на предястието. "Освен че е вкусно, то е чудесен начин в зимните дни да си припомняме вкусът на лятото", отбелязва Тина. Двамата отглеждат градинската си продукция по изцяло органичен начин. Набраните предния ден зеленчуци и кореноплодни не са третирани с никакви препарати. "Ние особено обичаме са работим в градината и да ровим в земята, страшно полезно е", казва шеговито Кевин. Тина и Кевин бяха решили да предложат домашната си туршия като трета стъпка за вечерята. Тя е изцяло с продукти от градината и включва мариновано червено и златно цвекло, зелен домат, чушки и кисело зеле, подправени с босилеково олио, което – излишно е да казваме – Тина и Кевин приготвят сами. Публиката оцени високо ефирното и елегантно розе от пино ноар на Едуардо Миролио. В своя Cottage Farm Тина и Кевин организират частни вечери в уютната фермерска обстановка с високо отношение към менюто, приготвено от техните най-хубави продукти. Тина се хвали с прасетата като казва, че са перфектно отгледани с любов: "Невероятен вкус, крехко месо и по-малко мазнини". Към вечерите върви и добра селекция от вина, която допълва доброто настроение. Основното ястие от вечерята ни убеждава безкомпромисно, че това е така. Задушеното свинско коремче е сервирано с пюре от целина и картофи, задушени листа от целина и карамелизиран лук. Месото е печено бавно - 4 часа и половина на 60 градуса с технологията "су вид" – задушаване във вакуумна среда, която помага месото да запази своята сочност и качества. Зеленчуците, разбира се, са обрани предния ден от фермата. Резултатът е толкова сполучлив, че е трудно да повярваме, че това вкусно блюдо е приготвено от любители, а не от професионалист. Освен философията за чистата храна Тина и Кевин споделят и тази за устойчивото фермерство и no waste - пълното оползотворяване на всички части от животното. "Грижим се за животните по най-добрия възможен начин. И когато заколим животно, използваме всяка част от него – дори свинските крака, макар че малцина се престрашават да ги опитат. Наскоро във фермата бе дошъл да ни помага един италианец, който прояви смелост и яде от тях", смее се Кевин. Той е убеден, че свинското коремче е една от най-добрите и вкусни части на прасето. Ние също. Подобно сериозно и перфектно приготвено ястие изисква също така сериозно и перфектно приготвено вино. Виното Каберне совиньон Еленово 2011 със своята комплексност и дълбочина пасна перфектно на свинското и обогати изживяването. Промиваме небцата с дегустационните води Acqua Panna & S.Pellegrino, предоставени от партньорите ни от Авенди и продължаваме към десертa, който спечели сърцата на посетителите със своята оригиналност: Портокалово парфе от козе сирене. Млякото за десета, разбира се, е от козичките, отглеждани във фермата на Тина и Кевин. Красивите листенца от невен, кремът от жълтък и медените трохи допълваха перфектна презентация на парфето. Компания на десерта този път правеше уискито Grant's Family Reserve, което идеално го допълни с богатия си вкус. Ако не сте успели да посетите вечерята на Тина и Кевин за "Вечери на любителите готвачи" на сп. "Бакхус", то поне можете да сдобиете с техните вкусни и чисти фермерски продукти - всяка събота на фермерския пазар до Римската стена в София. Очаквайте следващата вечеря - изненада на "Бакхус".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK