Хора

"Пикасо на сладкишите" Пиер Ерме пристига за първи път в България

Марина Караконова 05 март 2019, 16:39

"Любимият ми макарон е този, който предстои да създам", казва Пиер Ерме, известният в цял свят майстор-сладкар, обявен за "император на сладкото".

На 8 и 9 март той ще посети София. Поводът е, че както всяка година в рамките на Месеца на франкофонията Френският институт в България кани знакови личности, свързани с френската култура и език. Този път това са Пиер Ерме, заедно с Бернар Серкилини - известен професор по лингвистика.

Събитията са две: среща и дебат във Френския институт, и Майсторски клас.

На 8 март от 18:00 ч. в зала "Славейков" Пиер Ерме, заедно с проф. Бернар Серкилини ще обсъдят изключително любопитна тема: как сладкарството влияе върху френския език. На тази среща ще бъдат представени и книгата "Испахан" на Пиер Ерме, заедно с "Parlez Francophone!" ("Говорете франкофони!) и "Le Ministre est enceinte ou la grande querelle de la féminisation des noms" ("Министърът е бременeн или големите разпри за феминизация на имената") на Бернар Серкилини. Един от основните фокуси в работата на проф. Серкилини е въпросът какво се случва с феминизацията на имената на професиите, което е дискутирана тема и в България.

На 9 март предстои Майсторски клас по висше сладкарство, който се организира в партньорство с HRC Culinary Academy и Асоциация "Relais Desserts".

Петима български сладкари ще участват в състезание, в което за 4 часа ще трябва да приготвят торти с френска техника и минимум три български съставки. Това са Александър Иванчев, Александър Цеков, Росита Симеонова, Кристина Димитрова и Веселин Дойков. Избрани са от Асоциация "Relais Desserts". Наградата за победителя ще е едномесечна стипендия на френското правителство с обучение за една седмица в известното училище Ferrandi Paris, и три седмици в централата на Hermé в Париж.

Входът ще е с покани, но ще може да гледате финала на конкурса на живо от 13 до 14 ч. на фейсбук страницата на Френския институт.

И още за Пиер Ерме: роден в семейство с четири поколения пекари и сладкари, Пиер Ерме започва кариерата си на 14 години при легендата-сладкар Гастон Льонотр. Основава бранда си Maison Pierre Hermé Paris през 1998 г. и оттогава започва глобалната му експанзия, като днес Pierre Hermé е епикурейска империя от кулинарни книги и сладкарски бутици от Париж до Токио и от Тайланд до Азербайджан.

Пиер Ерме създава собствен стил, и нов подход при традиционните техники, и най-вече при правенето на макарони. Във вечен спор и здравословна конкуренция кой е истинският повелител на макароните с Ladurée, той не спира да търси нови вкусове и територии.

През годините е получавал прозвищата "провокатор за сладкиша", "авангардист и магьосник", "император на сладкото", "крал на модерните десерти", "Диор на десертите", "виртуозът на захарта". През 2016 г. получава титлата Най-добър сладкар в класацията World's 50 Best Restaurants, същата година е обявен за четвъртата най-влиятелна личност от Vanity Fair.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK