Места

О! Трир

Марина Караконова 15 април 2010, 15:06

Защо Трир? Защото през април очарователният, тих и безметежен град изведнъж потъва в зеленина и всичките му удоволствия си застават по местата, като в поза за снимка: гледките, отличните ризлинги и добрата храна. На половин час от Франция и на също толкова от Люксембург, Трир е на бреговете

на живописната река Мозел, по чиито склонове събират слънце най-старите лозя в Германия.
Разнася се колкото немска, толкова и френска реч, и то не само заради пришълците през граница, но и защото през вековете градът е бил ту немска, ту френска територия (в момента е немска). На френски градът се нарича Trèves, на люксембургски диалект е Tréier, на латински - Augusta Treverorum.

Трир е най-старият град в Германия. Със сигурност е съществувал и преди ІІІ век пр.Хр., когато император Август го обявява за своя територия. От този момент нататък градът се превръща в любимо място на императори, включително на първия християнски, Константин Велики, който построява базилика и резиденция. Затова иначе типичният средновековен немски град с лежерен френски дух е запълнен с импозантни постройки от това време - Черната римска порта, също и десетки добре запазени римски храмове, бани, мозайки, мавзолеи, крепости, и винените преси. Това е място, в което където и да се разкопае, се появява нещо много ценно, и много римско. Така преди няколко години се случило на един ресторант: искали да си разширят избата, и попаднали на плоча с рецепти на Апиций. Ресторантьорите приели това за пръст на съдбата и включили няколко от тях в менюто си.

Не пропускайте

Flammkuchen mit Riesling

Споменавайки думата меню, тук хората са безкомпромисни към качеството на храната и й се радват истински. Пуснете се из тесните централни улици, които ще ухаят на току-що изпечен flammkuchen – фина вариация на тема пица: тънко като коричка тесто, върху което е запечен пълнеж от сос бешамел с праз, лук, артишок, сирена, колбаси, маслини, люти чушки и каквото друго се сетите. А и където и решите да седнете, ще усетите, че се намирате в областта с най-висока концентрация на ресторанти със звезди "Мишлен" на глава от населението". Тук е мястото да опитате и прочутите мозелски ризлинги.

Porta Nigra

В сърцето на града е площадът Hauptmarkt, толкова красив със своите цветове и къщи, цветя и плодове, фонтани и стари аптеки, че ще се чувствате като попаднали в хартиен декор. От тук може да стигнете и Черната порта, Porta Nigra, построена през ІІ век. Това е единствената оцеляла от общо четирите градски порти, които постепенно били унищожени заради камъка и желязото им. Тази се е съхранила благодарение на монах на име Симеон, живял тук между 1028 и 1035. След смъртта му портата е превърната в църква.

Винени маршрути

Трир е столицата на винопроизводителите от прочутата долина Мозел-Зар-Рувер. В центъра на града се намират някои от най-прочутите изби, затова градът е известен и с "избените" си маршрути. 1999 е обявена за най-добра година на миналия век, затова си купете някое Auslese или Beerenauslese, което спокойно може да го оставите да отлежи още 10-20 години.

Топлата връзка между капитала и виното

Тук е и могъщият туристически магнит на града, във връзка с който ще си обясните защо телевизорът в хотела ви има поне няколко руски и най-малко една китайска програма: родното място и къща на мислителя-икономист Карл Маркс. Родителите му притежавали солиден парцел с лозя в Мертесдорф, на река Рувер, един от притоците на Мозел, и малкият и младият Карл наблюдавал тежкия труд на наетите работници.
Така Трир е мястото, където ще разберете как в дъното на "Капиталът" стои... виното. Или може би – недопитото вино.

Как да стигнете

Най-добрият и интересен начин да стигнете до Трир е да кацнете на летище Кьолн, до където пътуват и нискобюджетните German Wings, после да вземете влак до Кобленц, по пътя на който има изумителни гледки, и оттам, пак с влак – до Трир. С кола ви отвеждат магистралите A1, A48, A64.

А и по река Мозел може да си направите чудни круизи.

Къде да отседнете и да ядете

Заведения: Zum Domstein се намира в центъра на града до катедралата. Това е мястото, където е открита плочата с рецептите на Апициий.

Винен бар Weinsinnig: Palaststrasse 12. Модерно, тихо, лежерно място, с внимателен подбор на интересни вина, поднесени с леки местни специалитети.

Ресторант Schlemmereule, намира се в Palais Walderdorff на Domfreihof. Луксозен ресторант със съвременна кухня.

Традиционен винен бар и ресторант Kesselstatt's Weinstube, Liebfrauenstraße, точно до Катедралата. Мястото, където ще се чувствате истински уютно и ще се нахраните истински вкусно.

Хотел: HotelDeutscherHof, Sudallee 25, на десет минути от центъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK