Места

Какво, къде, кога (май-юни)

Бакхус 08 май 2018, 14:56

Фестивал на храната
25 - 27 май
Прага

Тази година ще се проведе за дванадесети път. В събитието ще се включат 12 топ ресторанта със специално меню, 27 готвачи, ще има 24 кулинарни демонстрации, както и много щандове с храна и питиета из градините на Пражкия храд. Входът е с билет, който може да запазите на сайта. Струва си дори заради уикенда в майска Прага.

Балканският международен винен конкурс и фестивал
17 - 20 май
гранд хотел "София"

Събитието ще се проведе за седми път и ще е в две части - конкурс и фестивал. От тази година има промяна в регламента на конкурса. Той вече ще се провежда по 100-балната система. (До момента оценяването беше извършвано по 20-балната система.)

Друга промяна в регламента е въвеждането на още един медал: Double Gold. Очакват се около 30 вносителя от САЩ, Китай и Япония, интерес са заявили Канада, Белгия, Холандия, Чехия, Полша, Великобритания и др. За посетители ще е отворено на 19 и 20 май. Както винаги - на терасите на хотела.

Brussels Food Truck Festival
Брюксел, бул. крал Албер II
31 май - 5 юни

Според мнозина това е най-големият фестивал за "храна на камиони". (Ако имате по-добро предложение за превод на Food Truck, ще сме ви благодарни да ни се обадите в редакцията.) Миналата година имаше 140 участници, които представиха за каквато се сетите улична храна от цял свят - пататас бравас, хот-доци, хамбургери, такоси, чуроси Тази година ще има състезание за най-вкусните сред тях. Освен храната любопитство събуждат и камионите, сред тях класически или по-редки модели, всеки от тях боядисан и украсен според това, което продава.

Concours Mondial de Bruxelles (CMB)
10 - 13 май
Пекин

Тази година са изпратени над 9000 проби. Рекордни са тези, дадени от страната-домакин - Китай, и така азиатска страна за първи път влиза в топ петицата на участие с количество вина. Преди него са Франция, Испания, Италия, и Португалия. Също така за пръв път единственият пътуващ винен конкурс ще се проведе в страна от Азия. Био вината, които ще участват в конкурса, са скочили с 60 процента спрямо миналата година. Конкурсът е вече на 24 години. Медалите са важни за участниците, а всички останали следят резултатите, защото те дават знак за очертаващи се тенденции във винения свят.

Pizza Village
1 - 10 юни
Неапол

Pizza Village е най-голямото тържество, посветено на пицата, и по-специално - на неаполитанската пица, която вече е в списъка на световното културно наследство. Провежда се всяка година в Неапол, където пицата е религия. През 1984 г. дори е създадена "Асоциацията на автентичната неаполитанска пица" AVPN, чиято задача е да опазва стандартите й. През тези дни може да опитате най-доброто от най-доброто, да наблюдавате оспорвано международно състезание за най-добър pizzaiolo, докато се наслаждавате на неаполския залив.

La Cité du Vin, Бордо
Вино и музика, хармония и дисонанс
23 март - 24 юни

Бакхус е бог на виното, но и извор на вдъхновение на много художници и композитори. Няма празник - независимо дали е в таверна или в дворец - без вино и музика. В тази изложба на La Cité du Vin се изследват богатството от връзки между музиката и виното. Предлага ни се аудио-визуално пътуване от Ренесанса до края на XIX век.
Изложбата проследява тази симбиоза в шест отделни тематични секции и почти 150 произведения на изкуството от различни европейски колекции. А това е на музикалния фон на известни опери и неизвестни трапезни или направо пиянски песни. Прекрасен повод да видите и открития само преди две години музей на виното в Бордо.

Бакхус StrEAT Fest
9-10 юни
София, Женски пазар

Хей, пристигаме отново и ще станем на две години! StrEAT Fest -а на Бакхус се ангажира с провеждането на първия фестивал за улична храна. Очаквайте някои от най-добрите ресторанти, представящи разнообразни национални кухни в София, готвачи, пекарни, производители и вносители на кафе, вино и бира, нови и интересни продукти. Искаме да покажем, че хубавата храна може да е достъпна, както и да направим всичко възможно да насърчим тези, които са се посветили на световните кухни. Миналата година посрещнахме над 7000 души и без да искаме, превърнахме бакхусите в най-търсената валута на Женския пазар, тази година, на пролетното ни издание, вече и с опит, обещаваме, че ще бъде по-голямо и по-весело, с повече изложители и повече дни и ще можем да посрещнем повече хора, без да се налага да чакат на опашка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK