Storio подкаст: Из кулинарните тайни на Средногорието

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Тримата гости в епизода: Мариана Стоянова, Джун Йошида, Рене Йошида и водещата Андреа Пунчева

© Цветелина Белутова, Капитал

Тримата гости в епизода: Мариана Стоянова, Джун Йошида, Рене Йошида и водещата Андреа Пунчева

Какви рецепти крие Средногорието? Джун и Реше Йошида - ресторантьори, шеф-готвачи, #БакхусПосланици и заслужили дейци в борбата за кулинарно просветление, прекараха един уикенд в Пирдоп и един в Душанци, в търсене на малко познати ястия. Сготвиха ги с местните майстори, разпитаха ги за чалъмите, а опознаха и региона - от язовир "Душанци" до Еленската базилика, от църквата "Св. Георги" до Лукановата къща. Техен основен гид и спътник бе Мариана Стоянова, секретар на община Пирдоп. Тримата гостуват в подкаста на Storio и разказват за пътешествията и срещите в региона.


"Уникална е природата там - всички знаем как, когато сме сред нея, ставаме едни такива по-добри, по-смирени, по-благи, по-хубави. Та ако някой иска да развие тези качества у себе, да отиде", усмихва се Рене.


Мариана Стоянова, Джун и Рене Йошида говорят за:




- Местата, които препоръчват за отсядане и посещение при пътуване до Средногорието;


- Рецептата, която най-много им се е опънала за усвояване от трите: бамбал, пирдопски тутманик и курбан чорба;


- Няколко забавни истории, включително една кофа с чорба и особения способ за охлаждането й, до който прибегнали;


- Хората. "Отидохме за храната, но всъщност срещите с местните ни останаха най-ценни. Продължаваме да си говорим с тях", обобщават те;


- Събитията, които се провеждат в региона, начело с конкурса за най-добър тутманик и музикалните партита край осветената нощем Еленска базилика, както и плановете за следващи културни и кулинарни събития от национално, а защо не и от международно значение.



Подкастът e част от проект "Храна, гора и история с Рене и Джун", създаден специално за община Пирдоп и с подкрепата на "Аурубис".


Епизодът "Храна, гора и история с Рене и Джун" от подкста на Storio може да чуете в нашия канал в YouTube.