Новини

Виното е гориво за колите на британското кралско семейство

Бакхус 07 юли 2008, 10:57
Принц Чарлс и неговият Aston Martin

В страната, над която някога ще властва принц Чарлс е известен, както с непримиримата си борба с климатичните промени, така и с привързаността си към продукцията на британското селско стопанство. Според прегледа на миналата финансова година на кралското семейство престолонаследникът е намерил начин да комбинира и двете си страсти.

38-годишният Aston Martin на принца, който е подарък от майка му за 21-ят му рожден в момента е задвижван от биоетанол, произведен от британско евтино вино. Цената на алтернативното гориво, за което се използва излишни количества бяло вино е 1,10 паунда за литър и е поне 10% по-ефективно от бензина.
Същото гориво се използва и за друга кола на принц Чарлс – Jaguar.
Две други леки превозни средства от кралския автопарк – Audi и Range Rover, както и кралският влак се зареждат само с биодизел от използвано олио за готвене.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK