Новини

Винен бум в Хонг Конг

Бакхус 21 август 2008, 19:24
Vinexpo Asia-Pacific 2008

През есента, Бахман, който ръководи търговска фирма за качествени вина в Сан Франсиско, ще открие голям магазин в Хонг Конг с надеждата да посрещне нарастващите с космическа скорост апетити на азиатците към виното. Фирмата на Бахман, Vinfolio, е сред 250-те участници в първото самостоятелно винено изложение на Хонг Конг, което се проведе между 14 и 16 август. С това изложения, както и s домакинството на Vinexpo Asia-Pacific 2008 в края на май, градът иска да се представи като важен търговски център за вино, който може да обслужва и увеличаващата се китайска средна класа.
Консумацията на вино в Азия бележи революционен скок през последните години и тази тенденцията явно е трайна. Секторът там предвижда годишен ръст между 10% и 20% за следващите пет години, докато средната годишна стойност в света е едва 1%. Лидер в консумацията на вино на континента е Китай.
Решението за отмяна на данъка върху виното в Хонг Конг е едно от най-важните събития на винения пазар за последните 100 години, смятат хора от сектора. Хонг Конг вече се е превърнал в център на търговията с вино в Азия - до 23% от цялото вино, спазарено по международните търгове, се продава на купувачи от Хонг Конг. Но тази стъпка има впечатляващи последствия.
Положението на Хонг Конг като единствената важна икономическа сила в света, която не облага виното с данъци, е привлякло към града и големите международни аукционни къщи. Тази година американската Acker Merrall е продала само за един ден вина на стойност 8,2 млн. долара, което е рекорд в Азия. Bonhams вече са организирали търг за вино, а Christie's планира аукцион през ноември.
Но повечето представители на сектора са единодушни, че Китай продължава да бъде предизвикателство за внос на скъпи вина. Една от причините е, че митническите служители официално имат право да взимат по три бутилки от всяка пратка за анализ. Това е приемливо, ако внасяш 200 стандартни кашона с вино, но не и ако са шест бутилки Lafite от 1996. С цел да намери решение, винарската промишленост оказва натиск върху Китай да приеме митническия правилник на Хонг Конг, за да се избегнат допълнителни проверки, въпреки че и при това положение китайския данък ще се плаща .
Засега нарастващият брой азиатски купувачи на скъпи и качествени вина изглежда са решили да изпиват инвестицията си. Производители и търговци, които вече имат позиции на този пазар твърдят, че за повечето притежатели на скъпи вина там е важно да излязат с приятели и да кажат: "Вижте, имам един Latour от 1882, дайте да го изпием".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK