Новини

Във Франция разработиха сателитна технология за почвен анализ

Бакхус 17 септември 2008, 16:31

Повечето винари знаят, че главното, за да се получи едно суперкласно вино е почвата и нейните специфични особености. Сега, с помощта на новата сателитна френска технология Oenoview или Wine View ще бъде възможно да се надникне от високо в дълбочината на почвата и нейния състав, да се обособят парцели и да се прецени как ще се развие лозата на съответното място. Идеята е този тип сателитни снимки да помогне на лозарите и винарите бързо и лесно да се насочат към вземането на правилни решения за избор на сорт и подложка.

Това не е първият случай, когато сателитите са изпозлвани в помоща на винарството. През 90те години Мондави пръв, съвместно с НАСА, правят сателитни снимки с цел обособяването на парцели и тяхнот изследване.

Другата практика, която си е валидна и в момента е почвеният анализ, който може да се окаже, че все така ще бъде предпочитаната мярка от произвдителите, защото новата технология не е никак евтина. За това пък Oenoview показва в детайли почти като на инфрачервени снимки, нивата на вода в почвата, листната маса на повърхността, размера на гроздовите чепки и присъствието на дадени минерали. Освен това може да проследява и разпространението на някои болести.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK