Новини

Наднорменото тегло се залага още преди раждането

Бакхус 19 ноември 2008, 11:31

Консумацията на много мазнини през този период може да причини промени в мозъка на зародиша, което да доведе до прекомерно ядене и затлъстяване от ранна възраст.

Тестове с плъхове доказват, че родените от майка на диета с много мазнини имат много повече мозъчни клетки, специализирани в произвеждането на протеини, стимулиращи апетита. Според екип от университета Рокфелер тези открития могат да обяснят нарастващия брой на хора, страдащи от затлъстяване.

Според по-ранни изследвания върху възрастни животни циркулацията на мазнини в кръвта стимулира произвеждането на протеини в мозъка, които на свой ред увеличават апетита. Според текущото изследване това наличие у майката по време на бременност се отразява на развиващия се мозък и ефектът продължава и след раждането.

При сравнение между потомството на плъх с високо-мазнинна диета и на такъв с нормална, изследователите откриват, че първите ядат повече, с по-голямо тегло са и навлизат в пубертет по-рано. Те също така имат по-високо количество триглицериди в кръвта при раждането и по-голямо производство на стимулиращите протеини.

По думите на главния изследовател, д-р Сара Либовиц, излагането на зародиша на повече мазнини по време на бременността води до растеж на невроните много по-рано и много повече от нормалното. "Програмираме децата си да са дебели," казва тя.

Учените предполагат, че мозъкът на зародиша се "програмира", така че потомството да може да оцелее при поддържане на същата диета като майката. Те смятат, че при хората може би действа същият механизъм.

Според д-р Иън Кембъл, медицински директор на благотворителната организация "Грижа за теглото", вече било известно, че при високо-мазнинен режим на хранене по време на бременността децата по-често предпочитат мазни храни, но досега учените не знаели защо. Според него изводът е ясен: "Ние не сме само "това, което ядем", но в известна степен и това, което майките ни ядат".

Все пак някои експерти предупреждават да не се правят прибързани заключения на базата на изследвания върху животни, особено имайки предвид, че плъховете в последното изследване са били подложени на неестествена диета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK