Новини

Световната криза вещае слаба година за търговците на гъши дроб

Бакхус 26 ноември 2008, 14:04

В югоизточна Франция, където отглеждането на птици за гъши дроб е традиция, производителите в момента са заети с подготовката за коледните и новогодишните празници, когато търсенето е най-голямо. "Книгите са пълни с поръчки за Коледа, но имам съмнения за следващата година" казва Ани Надал, местен производител на foie gras.

Други търговци оптимистично залагат на това, че клиентите им не са от хората, които световната криза засяга. Самите потребители казват, че няма да се лишат от гъшия дроб, но тази година ще предложат по-малко на гостите си.

За производителите по-сериозна пречка е поскъпването на консумативите. Цената на зърнените култури се е увеличила почти двойно. Някои фермери сами отглеждат царевицата, с която хранят птиците, което значи повече труд, време, торове и т.н.

Освен ценния черен дроб, на пазара се търсят и цели гъски, от чието месо се прави традиционния ирландски Черен (или кървав) пудинг. Пудингът всъщност е популярна наденица, която се прави с кръв, мазнина, жито и стафиди (или френско грозде). Въпреки това дробът остава в основата на търговията и осигурява прехраната на производителите му.

Foie gras се нарежда до шампанското и хайвера сред ръчно-изработените гастрономически удоволствия, произвеждани в ограничени количества. Във Франция той се продава по 30 евро за 300 гр., а на други места по света и доста по-скъпо. От друга страна в някои английски ресторанти гъшият дроб е изваден от менюто, поради протести за правата на животните. В Калифорния пък се очаква да бъде напълно забранен до 2012 г.

За да не се надхвърли търсенето, Съюзът на производителите съветва през следващата година производството да бъде намалено, тъй като още отсега се усеща спад в износа. Това отчасти се дължи на лошото икономическо състояние на Испания, която е основен потребител на френски гъши дроб. Мари-Пиер Пе, председател на Съюза, съветва търговците да имат предвид и Унгария. Тя се завръща на международния пазар, който през 2007 затвори за нея, заради кризата с птичия грип.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK