Новини

Лилави домати са новото оръжие срещу рака

Бакхус 30 декември 2008, 15:18

Изследванията са направени върху мишки, на които им липсва ключов ген, предотвратяващ рака. Тези животни обикновенно развивали бързо болестта и умирали, но с генно-модифицираните зеленчуци животът им се удължавал значително. При опити с обикновени червени домати не е имало съществена промяна в състоянието им, макар отдавна да са известни полезните им свойства и съдържанието на антиоксиданти.

Новият сорт е създаден, като в доматите са инжектирани два гена от цветето Antirrhinum, известно в разговорния език като Кученце. Един от гените, който се съдържа и в къпините и боровинките, придава дълбокия синьо-лилав цвят. Изследвания предполагат, че полученото химично съединение създава защита срещу някои видове рак, а и срещу сърдечни заболявания и дегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер.

Следващата стъпка в разработването на лечебния зеленчук е да се проведат клинични опити с доброволци, за да бъде проверено и одобрено пускането на доматите на пазара. Ако всички здравословни критерии бъдат покрити, професор Кати Мартин, водеща изследването в центъра в Норуич, очаква зеленчуците да започнат да се продават до три години. Първата поява най-вероятно ще бъде на пазарите в Съединените Щати, Индия и Китай, където регулацията относно генно-модифицираните храни е малко по-свободна, в страните от ЕС проникването на лекуващите домати ще е по-проблематично.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK