Новини

Учени откриват защо ароматът на пържени картофки привлича

Бакхус 10 февруари 2009, 12:06

Учените откриха, че притегателната сила на аромата от пържени картофки е в неговата комплексност. Девет елемента, сред които какао, лакта, лук, сирене и дори дъска за гладене, се съчетават в емблематичната комбинация, позната на всеки.

Изследването е проведено по повод националната седмица на чипса (пържените картофи) в Англия, като са използвани лабораторни анализи, както и фокусни групи, за да се открият картофките с най-изкусителна миризма.

Ароматите, които могат да бъдат уловени от човешкото обоняние, са били различени и анализирани. Според изследването картофките, които са били сготвени на два пъти, по класически белгийски маниер, имат по-комплексен аромат.

Доктор Греъм Клейтън, ръководител на проучването казва, че независимо дали са печени или пържени, картофите миришат на много повече от картофи. Това според него обяснява защо са любима храна на мнозина. "Много хора не очакват да доловят лакта или какао, когато става дума за картофи, но това е компонент от крайния аромат. Може би тези открития ще доведат до това в бъдеще да се говори за картофите като за виното - почтитателите ще се превърнат в запалянковци, които ще обясняват красноречиво за любимите си пържени картофки."

Идеалната порция картофи се сервира със сол, оцет или доматен сос, казва изследването. Най-добрата и утвърдила се комбинация за ястие с картофи във Великобритания си остава fish and chips или риба с гарнитура от картофи, като приготвянето и формата могат да варират според желанието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK