Новини

Експерти от чужбина участват в Националните дегустации в Пловдив

horemag.bg 23 февруари 2009, 12:53

Това съобщи пред журналисти Пламен Моллов - председател на УС на Лозаро-винарската камара на България, която - организатор на проявата. Тя предшества традиционната изложба "Винария" от 18 до 21 март в Пловдив.
Джовани Гардина /Италия/ и Греъм Брадшоу /Нова Зеландия/ ще участват в дегустациите. Целта е да бъде издигнат още повече престижа на българските вина, ракии и винено бренди. Друга новост, която се прави за първи път на Националните дегустации, които са до края на седмицата е включването в тях на вина и ракии от търговската мрежа, избрани на случаен принцип, добави Пламен Моллов. Той поясни, че така ще види възможността на производителите да захранват търговската мрежа с висококачествена продукция.
В конкурса участват 732 проби вина и 102 проби ракии и бренди. Най-много продукция представят избите "Черноморско злато" - Поморие, ЛВК "Винпром"- Търговище, "Катаржина естейт" - Свиленград, "Винекс Преслав" и "Винпром - Ямбол".
Наградата "Златен Ритон" получава виното с най-високо оценка по 100-балната система. Пламен Моллов каза, че през миналата година в България са преработени 200 000 тона грозде и са произведени 137 милиона литра вино.
Износът на български вина обаче е спаднал с около 40 процента заради финансовата криза, засегнала тежко най-големия пазар за родната продукция - този на Русия.
В изпълнения на държавната стратегия за развитите на лозаро-винарството през тази година се предвижда да бъдат изразходвани 12.5 милиона евро за преструктуриране и конверсия за лозя.
Други 1 560 000 евро са предвидени за реклама на български вина на външни пазари и 1 500 000 евро за застраховка на реколтата, каза още Пламен Моллов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK