Новини

Любимият готвач на Саркози спечели три звезди "Мишлен"

Бакхус 06 март 2009, 14:43

Издигането на Фрешон е било определено от водещ критик като маркетингов трик, за да се вдигне шум около "президентския ресторант". Hotel Le Bristol е съвсем близо до Елисейския дворец и Никола Саркози често обядвал там, като понякога канел чуждестранните си гости да повървят дотам.
45-годишния Фрешон сподели, че е мечтал да спечели ценните три звезди и сега е "завладян от емоции". Неговият ресторант е 26-тият три-звезден в Париж. Но всяващият страх кулинарен критик Франсоа Симон, който предрекъл присъждането на отличието преди няколко седмици, смята, че Фрешон не е оценен само на базата на кулинарните си умения. Според него от "Мишлен" са заложили на сигурно, тъй като става дума за президенсткия ресторант, а това ще предизвика много внимание и към самия гид. "Това е "дворцова кухня", която смайва буржоата, както казваме във Франция, но не е вкусна. Липсва и сила, плътност, характер, липсва й живот" безкомпромисен е критикът.
Наскоро президентът Саркози отличи Ерик Фрешон с ордена Légion d'Honneur, наричайки го свой приятел.
И докато Марк Вейра се отказа от своите звезди миналата седмица, ресторантът на Гордън Рамзи във Версай болучи две звезди, с което активът от звезди на шотландеца стана 12.
Макар "Мишлен" да са обект на злословене в последно време, той остава най-успешният от френските гидове. "Защо да променяме формула, която работи?", пита реторично директорът на Червения гид, Жан-Люк Наве.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK