Новини

Какво закусва Нелсън Мандела?

Бакхус 22 юли 2009, 16:50

Журналистката Анна Трапидо издаде първата "гастрополитическа биография" на Нелсън Мандела. Книгата й се казва Hunger for Freedom: The Story of Food in the Life of Nelson Mandelа и самата авторка я описва като пътуване из спомени и рецепти, което започва от мелничарския камък в родното му село, най-семпли ястия като царевичното умфококо, през сватбените торти, гладните стачки в затвора, президентските банкети до мозамбикските ястия на третата му съпруга.

"Докато правех проучванията си мислено опитах бисквитките, изядени с първото му любовно увлечение, сготвих любимите му спагети с Уини Мандела, плаках при разказите на бившите затворници за дневните им дажби...", казва Анна Трапидо пред в. "Гардиън".

Първото ястие на свобода, веднага след като излиза от затвора на 11 февруари 1990 г., било пилешко с къри, ром и сладолед със стафиди в дома на епископ Туту.

Ето какво написал Мандела на 31 август 1970 г. на жена си Уини:
"Как копнея за амаси /традиционно африканско кисело мляко/, гъсто и кисело! Ти знаеш, мила, че в едно отношение превъзхождам всичките си съвременници, или има едно нещо, за което уверено мога да твърдя, че никой не ме надминава – здравият апетит".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK