Новини

Приключи "Винария 2010"

Бакхус 17 март 2010, 15:20

След като на 14 март министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри 18-oто издание на Международната изложба за лозарство и винарство Винария 2010, днес тя приключи.
През тази година участваха 262 фирми от 14 държави. Според министър Трайков чуждестранните участници в изложението са се увелечили с 45% спрямо миналата година.
Винария 2010 се организира от Международния панаир Пловдив в партньорство с Националната лозаро-винарска камара. Страна партньор на изложението беше Южна Африка. През февруари се проведоха Националните дегустации, на която участваха 594 проби на вина, 69 ракии и 13 винено бренди.
Бяха присъдени пет приза "Златен ритон" – на винарските изби "Черноморско злато", "КОС-Сандански", "Логодаж" и на "Катаржина естейт", като две от наградените марки се предлагат в търговската мрежа.
При белите сортови и купажни вина от последната реколта отличените вина са Шардоне, партида І, а при белите сортови и купажни вина от по-стара реколта - GP Golden Rhythm Шардоне, 2008. И двете вина са на "Черноморско злато".
При червените сортови и червените купажни от по-стари реколти Златен ритон бе присъден на Sinti reserve купаж, 2008, на изба Sintica – "КОС Сандански". При белите вина от търговската мрежа голямата награда е за Nоbile Chardonnay, 2007 на Логодаж, а при при червените - за Куесчън марк, Каберне Совиньон&Мерло златен етикет, 2007 на Катаржина.

Сред наградените има и 83 златни медала, 61 сребърни, 24 бронзови и 36 дипломи.
В рамките на изложението се проведе и кръгла маса на тема "Международен опит за повишаване на конкурентоспособността на лозаро-винарския бранш", на която се изказаха Ги Лабейри, винопроизводител от Бордо, който разказа за френския опит във винения туризъм, Салваторе Джуфрида, енолог-консултант от Сицилия и други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK