Новини

Варненец стана българският "Барман №1 на водка Finlandia"

Бакхус 17 ноември 2010, 18:34

Тези дни в София се проведе ежегодният конкурс на Finlandia vodka за най-добър барман на България. Победител в тазгодишното издание на Finlandia Vodka CUP - 2010 стана 23-годишният Борислав Малинов от Варна. На второ място се класира барманът от Козлодуй Георги Георгиев, а за първи път в историята на българския конкурс, третото място беше спечелено от жена-барман – Ева Лонгорян от София.

Борислав Малинов, който ще представи страната ни през февруари 2011 г. на 13-тия Международен конкурс за бармани в Лапландия, Финландия - "International Finlandia Vodka CUP 2011", се занимава с барманство едва от три години. Това е второто му участие в българското издание на конкурса. Класиралият се на второ място Георги Георгиев е барман от 9 години - с една година повече от стажа на Ева Лонгорян. Тримата финалисти получиха парични наград съответно от 2000 лв, 1500 лв и 1000 лв.

Те трябваше да впечатлят журито с изкусно приготвяне на коктейли в три категории - Aperitif, Long Drink и Quick Mix. В първите две категории участниците разполагаха с време до 7 минути за създаването на напитките. За Quick Mix позволените за ползване съставки бяха обявени 10 минути преди старта, а отпуснатото време за приготвяне на коктейлите беше 5 минути. Победителят в категория Aperitif стана Ева Лонгорян, победителят за Long Drink – Георги Георгиев, а Quick Mix спечели Станимир Пеев от Варна.

Сред участниците в журито бяха победителят от миналата година на международния конкурс във Финландия, словакът – Антон Велих, миналогодишният български шампион Нешо Пелтеков и Михаил Марковски - вицепрезидент на Българската Сомелиерска Асоциация. Журито оценяваше вкусовите качества на коктейлите и техният външен вид в отделно помещение, без визуален контакт със състезателите и при пълна анонимност.

У нас Finlandia Vodka CUP се провежда за девети пореден път. Световният финал се провежда в най-северната част от Финландия - Лапландия. Финалисти от около 30 страни от цял свят се събират в селището Китила, разположено на Северния полярен кръг, за да премерят сили при температури от близо -30 градуса. Конкурсът се провежда в специално построено иглу от ледени блокове. В него на два бара, изработени от лед, най-добрите бармани в света изобретяват уникалните си творения. Целта на събитието е да се открие не просто най-добрата напитка, а най-талантливият барман.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK